Πάνω από 300 αγρότες εκτός Νιτρορύπανσης

Με επιστολή τους προς το ΥΠΑΑΤ, αγρότες της Θεσσαλιώτιδας Δομοκού εκφράζουν την αντίθεσή τους στην προδημοσίευση της νέας πρόσκλησης διετούς διάρκειας για τη μείωση της ρύπανσης νερού από τη γεωργική δραστηριότητα. Υποστηρίζουν ότι στην προδημοσίευση του προγράμματος δεν αναφέρεται η συγκεκριμένη περιοχή της Φθιώτιδας έτσι όπως είχε ενταχθεί κατά την προηγούμενη περίοδο, όταν το πρόγραμμα έληξε στα τέλη του 2022.

Όπως υποστηρίζουν, πολλοί αγρότες της περιοχής επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, σε μερικό έως ολικό βαθμό, και αυτή την περίοδο βρίσκονται σε οικονομική απόγνωση. Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, η νέα διετής πρόσκληση «θα αποτελέσει τονωτική ένεση για τον πρωτογενή τομέα και θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος». Στην πρόσκληση εντάσσονται πέντε περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το θεσσαλικό πεδίο. Δυστυχώς, όμως, μέσα δεν αναφέρεται η γεωγραφική ενότητα της Θεσσαλιώτιδας.

Ο παραγωγός Παναγιώτης Στεφανούδης κάνει λόγο για μία περιοχή με 10.000 στρέμματα, την οποία καλλιεργούν πάνω από 300 παραγωγοί, που συμμετείχαν στην προηγούμενη πενταετή πρόσκληση, και σημειώνει ότι είναι αδικία να είναι τώρα εκτός προγράμματος. «Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να θέλουν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες».

Σύμφωνα με τις ενισχύσεις του προγράμματος, προβλέπονται 60 ευρώ το στρέμμα σε ποτιστικές καλλιέργειες κηπευτικών, 51 ευρώ στο βαμβάκι και 31 στο καλαμπόκι. Σε ό,τι αφορά τις ξερικές καλλιέργειες, αυτές ακολουθούν την τιμή του βαμβακιού.