Πάνω από 65% φέτος η ζημιά για την ελαιοκαλλιέργεια στη Σητεία  

Αίτημα για αποζημιώσεις προς το ΥΠΑΑΤ στέλνει η Ένωση Σητείας ΑΕΣ  
04/07/2024
2' διάβασμα
pano-apo-65-fetos-i-zimia-gia-tin-elaiokalliergeia-sti-siteia-250297

Τη μεγάλη ζημιά, που για δεύτερη συνεχή χρονιά και συνολικά τέταρτη κατά την τελευταία εξαετία (2018-2024), αντιμετωπίζει ο ελαιώνας της Σητείας λόγω κλιματολογικών συνθηκών, γνωστοποιεί με επιστολή στο ΥΠΑΑΤ η Ένωση Σητείας.

Με σχετικό έγγραφο που απέστειλε χθες, Τετάρτη (3/7/2024) στο ΥΠΑΑΤ και κοινοποίησε στους βουλευτές του νομού, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, η Ένωση Σητείας με τη στήριξη του οικείου Δήμου και Αγροτικού Συλλόγου, ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές για τη μεγάλη καταστροφή που αντιμετωπίζει κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο ο ελαιώνας της περιοχής.  

Με τη ζημιά να υπολογίζεται, βάσει των πρώτων εκτιμήσεων (λόγω ακαρπίας και σχινοκαρπίας) σε πάνω από 65% και σε ορισμένες περιοχές στο 90%, η Ένωση Σητείας μαζί με τους φορείς της περιοχής ζητούν την άμεση μέριμνα για την καταγραφή των ζημιών. Επιπλέον, διεκδικούν την εξεύρεση πόρων και την καταβολή των αναλογούντων αποζημιώσεων, στο πλαίσιο και της αποδοχής από την Κομισιόν των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες και δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες ζημιές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ για το στάδιο αυτό.  

Όπως είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «ΥΧ» τις προηγούμενες εβδομάδες, η επιστολή αυτή αναμένονταν δεδομένου του προβλήματος, που φέρνει για άλλη μία χρονιά σημαντικά ελλειμματικές ποσότητες στην περιοχή, αλλά και της βαρύτητας που έχει η ελαιοκαλλιέργεια για το εισόδημα της Σητείας. Κι αυτό, καθώς πρόκειται για την τέταρτη χρονιά από το 2018, όπου η περιοχή ταλαιπωρείται από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (ακραία ξηρασία, καύσωνας τους θερινούς μήνες και ελάχιστες βροχοπτώσεις τον χειμώνα), χωρίς οι παραγωγοί της να έχουν λάβει κάποια αποζημίωση.  

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το κείμενο της επιστολής