Αυτό το άρθρο είναι 7 μηνών

Πανώλη – Ευλογιά: Νέα κρούσματα συμπληρώνουν τον κατάλογο των ζωονόσων

Παράταση στην αγωνία και στους... περιορισμούς για τους κτηνοτρόφους αρκετών περιοχών.
07/09/2024
5' διάβασμα
panoli-evlogia-nea-krousmata-syblironoun-ton-katalogo-ton-zoonoson-331354

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η επέλαση των ζωονόσων και σε άλλες περιοχές της χώρας, αυξάνοντας τα προβλήματα για τους κτηνοτρόφους. Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, καθώς και την ευλογιά των προβάτων δημιουργούν ένα πολυσύνθετο πρόβλημα στον κλάδο, με ανυπολόγιστες μέχρι σήμερα επιπτώσεις. Ταυτόχρονα, στους κόλπους των παραγωγών «φωλιάζει» ο φόβος για το ενδεχόμενο να είναι το δικό τους κοπάδι το επόμενο που θα έχει σειρά σε κάποια από τις νέες εστίες που θα προκύψουν. Η «ΥΧ», η οποία έχει καλύψει διεξοδικά το ζήτημα των ζωονόσων με μια σειρά δημοσιευμάτων από τη στιγμή της εκδήλωσής τους, συνεχίζει να ρίχνει το φως της ενημέρωσης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, να εστιάζει στις πρωτοβουλίες για την καλύτερη προστασία των ζώων, καθώς και στην άσκηση πολιτικών για τη στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, ώστε να παραμείνουν στην ύπαιθρο.

Κόρινθος: Ξεπέρασαν τις 2.500 οι θανατώσεις ζώων

Συνέχεια στον αποκλεισμό των συγκεκριμένων περιοχών που καταγράφηκαν όταν ξεκίνησε το πρόβλημα με την πανώλη στην Κορινθία έφερε η ανακάλυψη στο χωριό Μεσινό του Δήμου Σικυωνίων, τεσσάρων νέων κρουσμάτων σε κτηνοτροφική μονάδα της περιοχής. Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό με τα νέα κρούσματα πανώλης, αν και έληγε ο αποκλεισμός των περιοχών αυτών, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ανανέωσε για ακόμα έναν μήνα τα μέτρα που πάρθηκαν στις ζώνες προστασίας.

Όπως μας ενημερώνει ο θεματικός περιφερειάρχης και υπεύθυνος για τον πρωτογενή τομέα, Σπύρος Ζαχαριάς, «η κατάσταση εντοπίζεται, πλέον, μόνο στο Μεσινό και περιμένουμε πολύ λίγα πορίσματα για να ολοκληρώσουμε τους ελέγχους.

Δυστυχώς, ενώ τα μέτρα θα τελείωναν στις 30 Αυγούστου, βρέθηκαν την παραμονή τα νέα κρούσματα και δώσαμε παράταση για ακόμη έναν μήνα. Η ακτίνα δεν μεταβάλλεται και είναι η αρχική. Από ό,τι φαίνεται, όλα θα πάνε καλά. Τα κρούσματα είναι μόνο σε 14 κοπάδια και οι θανατώσεις έφτασαν στα 2.600 πρόβατα». Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας, ο κ. Ζαχαριάς επισημαίνει ότι «οι άνθρωποι που εκτρέφουν πρόβατα ελευθέρας βοσκής και τα είχαν μεταφέρει στο βουνό αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα. Τα πρόβατα πρέπει να γεννήσουν και αν μείνουν εκεί που είναι τώρα, θα τα φάνε τα τσακάλια. Οι παραγωγοί έχουν κάνει ένα αίτημα προς το υπουργείο, αφού είναι ελεγμένα τα κοπάδια, να δώσει ειδική άδεια για να μετακομίσουν χαμηλότερα, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες».

Τέλος, σχετικά με τις απολυμάνσεις, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου τονίζει ότι αμέσως μετά τις θανατώσεις των ζώων μπαίνουν τα συνεργεία και εκτελούν τη συγκεκριμένη διαδικασία. H Περιφέρεια Πελοποννήσου, με αφορμή την πανώλη των αιγοπροβάτων, υπέγραψε σύμβαση για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών απολύμανσης των κτηνοτροφικών μονάδων σε όλη την Κορινθία. Πρόκειται για σύμβαση ύψους 34.100 ευρώ.

Έβρος: Μεγαλώνει ο κατάλογος με τα κρούσματα ευλογιάς, θανατώθηκαν 3.650 ζώα

Άνιση μάχη με την ευλογιά συνεχίζουν να δίνουν κτηνοτρόφοι και κτηνίατροι στον Έβρο, καθώς η επέκταση των κρουσμάτων είναι ραγδαία, αλλά ο αριθμός των κτηνιάτρων είναι ελάχιστος. Δύο εστίες με κρούσματα ευλογιάς στον Βόρειο Έβρο και 14 στον Νότιο καταγράφονται επίσημα, προκαλώντας αγωνία και τρόμο στους κτηνοτρόφους.

Να σημειωθεί ότι η επιβεβαίωση για τα δύο τελευταία έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης και ο κατάλογος αυξάνεται δραματικά. Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Νίκος Φωτεινιάς, μεταφέρει ότι στο βόρειο τμήμα του νομού θανατώθηκαν περίπου 300 ζώα και στο νότιο 3.350.

Οι θανατώσεις ζωικού κεφαλαίου ξεκίνησαν στις 21 Αυγούστου και σταδιακά προστίθενται νέες εστίες, αυξάνοντας όχι μόνο τον αριθμό των ζώων που θανατώνονται, αλλά και την καραντίνα των 21 ημερών. Παράλληλα, μεγαλώνει σταδιακά και η ακτίνα τόσο της ζώνης προστασίας των 3 χλμ. όσο και αυτή της επιτήρησης των 10 χλμ.

Ο κ. Φωτεινιάς σημειώνει ότι οι νέες εστίες εμφανίζονται στα ίδια χωριά, Γεμιστή, Αρδάνιο, Φέρες και Πέπλο, αλλά, ως προς την επέκταση της ακτίνας, αυτή εξαρτάται από το σημείο που βρίσκονται οι εκτροφές, γιατί τα μαντριά μπορεί να είναι σε απόσταση χιλιομέτρων μεταξύ τους στο ίδιο δημοτικό διαμέρισμα. Το μόνο θετικό νέο είναι η ύφεση από το μέτωπο της πανώλης.