Πανθεσσαλική διαμαρτυρία αγροτών στον ΕΛΓΑ Λάρισας

Πανθεσσαλική διαμαρτυρία αγροτών στον ΕΛΓΑ Λάρισας

Με πανθεσσαλική κινητοποίηση που θα γίνει στον ΕΛΓΑ στην Λάρισα την Τετάρτη 1 Ιουλίου στις 11 το πρωί απαντούν τα μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας στις αόριστες και γενικές απαντήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Βορίδη στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.

Η παραπάνω κινητοποίηση ενάντια στο σημερινό ΕΛΓΑ και τις πρακτικές του, εντάσσεται στο πλαίσιο απόφασης της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για πανελλαδική ημέρα κινητοποίησης, με βασικό αίτημα ο Οργανισμός να είναι δημόσιος φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, με άμεση καταβολή του υπολειπόμενου 35% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2019. 

Στο μεταξύ, η διοίκηση της ΕΟΑΣΝΛ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, αναφέρθηκε στις υπουργικές απαντήσεις που έλαβε, τονίζοντας πως «ο υπουργός αναγκάστηκε να παραδεχτεί ορισμένες αλήθειες ή και να δεσμευτεί σε ορισμένες ενέργειες τις οποίες περιμένουμε να δούμε για να εκτιμήσουμε, διότι από εξαγγελίες έχουμε χορτάσει».

Τα αιτήματα και οι απαντήσεις

Αναφερόμενος στα αιτήματα της ΕΟΑΣΝΛ και στις απαντήσεις που έλαβαν από τον κ. Βορίδη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρίζος Μαρούδας δήλωσε:  

Κατώτερες εγγυημένες τιμές: Ως τώρα ο υπουργός έλεγε ότι αποτελεί κομμουνιστικό και σοβιετικού τύπου αίτημα. Μας δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι το είχαν υιοθετήσει και αρκετές μη κομμουνιστικές χώρες, η ίδια η Ε.Ε με την τιμή στόχου παλιότερα, αλλά δεν μπορεί να υλοποιηθεί επειδή πέρα από τις όποιες ενστάσεις προβάλει,  επί της ουσίας η κυβέρνηση και ο ίδιος διαφωνούν πολιτικά και  ιδεολογικά με το αίτημα. Για το ζήτημα των ανοιχτών τιμών κάτω από την επιχειρηματολογία μας συμφώνησε ότι υπάρχει θέμα και ότι το επόμενο διάστημα το υπουργείο θα καταθέσει νομοσχέδιο που να εμποδίζει τις «αθέμιτες πρακτικές» , τις ανοιχτές τιμές κλπ στην εμπορία και διάθεση των προϊόντων. 

Κόστος παραγωγής: Μας δήλωσε ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ δεν προβλέπεται εξαγγελία για το αγροτικό πετρέλαιο και ο ίδιος υλοποιεί το πρόγραμμα της ΝΔ. Άραγε η προεκλογική δημόσια δέσμευση του Πρωθυπουργού στην Λάρισα για άμεση επιστροφή φόρου καυσίμων για ποιο σκοπό έγινε τότε; Για τις ψήφους; Μας είπε ότι αν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες θα το «δουν».

ΕΛΓΑ: Μας είπε ότι θέλουν να κάνουν εξορθολογισμό του προυπολογισμού του ΕΛΓΑ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προστεθούν νέα ζημιογόνα αίτια, αλλά με ταυτόχρονη αύξηση των ασφαλίστρων. Πήραμε λόγια συμπάθειας για το γεγονός ότι πληρωνόμαστε και εξοφλούμαστε τις αποζημιώσεις μετά από 14-16 μήνες από την ζημιά.

Τέλος επιτηδεύματος: Ένα νέο χαράτσι ύψους 650 ευρώ τον χρόνο προστίθεται για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που κρατάνε λογιστικά βιβλία. Ένα χαράτσι που με τις μεγάλες κινητοποιήσεις το 2013 είχαμε αποσπάσει 5ετή αναστολή καταβολής. Τονίσαμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια στις τσέπες μας για να πληρωθεί και αυτό το χαράτσι και ζητήσαμε να σταματήσει άμεσα η καταβολή του. Μας απάντησε ότι εναπόκειται στο υπουργείο οικονομικών, θα το συζητήσουν και θα δουν.

Τσίπουρο: Θέσαμε το θέμα της αλλαγής της ονομασίας μετά την άδικη και παράτυπη απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης. Μας απάντησε ότι όντως υπήρχε εάν ζήτημα αστοχίας από την πλευρά του υπουργείο Ανάπτυξης, ότι είχε ενστάσεις, αλλά δήλωσε ότι δεν διαπιστώθηκε πως υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην διάθεση του τσίπουρου από αμβυκούχους και μικρούς παραγωγούς από την αλλαγή της ονομασίας. Είπε ότι θα το κοιτάξουν ξανά, ώστε να μην καταργηθεί η ονομασία τσίπουρο για το χύμα προϊόν.

Κτηνοτρόφοι: Εκφράσαμε την αντίθεση μας για τις χαμηλές ως εξευτελιστικές αποζημιώσεις από τις συνέπειες του κορονοιού για τους κτηνοτρόφους. Δήλωσε πολύ ικανοποιημένος και ότι οι κτηνοτρόφοι πήραν περισσότερα και από όσα ζητούσαν και δικαιούταν.