Παππάς στo euractiv: Εντός του μήνα το ελληνικό έργο της «Ευφυούς Γεωργίας»
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχωρούμε με ταχύ ρυθμό. Εντός του μήνα προκηρύσσουμε το έργο και πολύ σύντομα το πρόγραμμα θα γίνει κτήμα 450.000 αγροτών.
Έχετε ανακοινώσει την υλοποίηση του έργου «Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα». Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του; Είναι η γεωργία στον πυρήνα της μεταμνημονιακής Ελλάδας; Τι θα κερδίσει πρακτικά ο Έλληνας αγρότης;
Η κυβέρνησή μας έχει θέσει ως κύριο στόχο τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας, άρα και του ελληνικού αγροτικού τομέα και της αγροτικής παραγωγής από την παραδοσιακή καλλιέργεια στις σύγχρονες μεθόδους, μέσα από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
Γνωρίζοντας, μάλιστα, τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει και το βάρος που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάδειξη και την εφαρμογή τέτοιων πρακτικών, είμαστε έτοιμοι να δικαιώσουμε τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε –μέσω του σάιτ σας- ο Επίτροπος Hogan στο ελληνικό έργο της Ευφυούς Γεωργίας, το οποίο έχει τεθεί στον πυρήνα του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Κάτι που προκύπτει τόσο από τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους εταίρους μας όσο και από το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχωρούμε με ταχύ ρυθμό. Εντός του μήνα προκηρύσσουμε το έργο και πολύ σύντομα το πρόγραμμα θα γίνει κτήμα 450.000 αγροτών.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, 6.500 επίγειοι σταθμοί θα «παρακολουθούν» καλλιέργειες σε 15 εκατ. στρέμματα, θα συλλέγουν δεδομένα για το έδαφος, τον αέρα και το νερό, τα οποία στη συνέχεια θα αξιοποιούμε ώστε να δίνονται συμβουλές «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα κάθε χωραφιού. Ο αγρότης, πλέον, θα μπορεί να λαμβάνει με ένα απλό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο ενημερώσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα και συμβουλές άρδευσης, καθώς και προστασίας της παραγωγής του. Τα δε δεδομένα θα είναι ανοιχτά για ακαδημαϊκούς σκοπούς και με κάποιου είδους συνεργασία και για τον ιδιωτικό τομέα.
Η δράση της ευφυούς γεωργίας, όπου έχει εφαρμοστεί πιλοτικά, έχει αποφέρει μείωση κόστους για τους αγρότες ως 45%.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος η επόμενη ημέρα, σε μια Ελλάδα χωρίς την μέγγενη των Μνημονίων, να μην έχει τον πρωτογενή τομέα που της αξίζει.
Διαβάστε σχετικά: «Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα» – Πολλαπλά τα οφέλη για τον Έλληνα αγρότη
Το πρόγραμμα προβλέπει στενή συνεργασία υπουργείων, ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και αγροτών. Είναι εφικτή αυτή η ολιστική προσέγγιση; Πώς θα εξασφαλιστεί η συνέχεια;
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα είναι μονόδρομος, ένας μονόδρομος στον οποίο καλούμαστε να συμπορευτούμε όλοι. Πολιτεία, ακαδημαϊκή κοινότητα, αγροτικές επιχειρήσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί, startups και φυσικά οι αγρότες, παλιοί και νέοι, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προοπτικές γεωργικής ανάπτυξης της χώρας στην κατεύθυνση της Κοινής Αγροτικής Παραγωγής μετά το 2020. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες είναι εκείνοι που θα ζητήσουν τη συνέχεια του έργου γιατί τους λύνει τα χέρια.
Σε τι στάδιο βρίσκεται η ανάπτυξη μικροδορυφόρων στην Ελλάδα; Είναι μια δράση που έχετε εξαγγείλει. Θα συνδυαστεί αυτή με το πρόγραμμα Copernicus;
Η Ελλάδα επανακάμπτει στον τομέα του Διαστήματος. Θεωρούμε πως ο συγκεκριμένος τομέας λειτουργεί σαν πυλώνας, μέσω του οποίου θα στηρίξουμε το σύνολο της οικονομίας μας. Για αυτό το λόγο εφαρμόζουμε την Ενιαία Εθνική Διαστημική Στρατηγική, ενώ, μεταξύ άλλων, προχωρούμε στην ανάπτυξη υποδομής και συστοιχίας μικροδορυφόρων.
Σήμερα, η ανάπτυξη των μικροδορυφόρων στην Ελλάδα περιορίζεται σε εκτοξεύσεις που έχουν υλοποιηθεί από τα Πανεπιστήμια Πάτρας, Αιγαίου, Δημοκρίτειο και Πελοποννήσου, πανεπιστήμια τα οποία έχουν συμμετάσχει σε πραγματικές και επιτυχημένες αποστολές μικροδορυφόρων στο διάστημα μέσω της ΝΑSΑ και της ESA.
Το πρόγραμμα κατασκευής μικροδορυφόρων, που έχουμε δρομολογήσει, βρίσκεται σε τελικό στάδιο έγκρισης και περιλαμβάνει 11 μικροδορυφόρους, που θα κατασκευαστούν εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα και η χρήση τους θα αφορά σε τεχνολογίες αποκλειστικής χρήσης για τους πολίτες της χώρας, κυρίως σε downstream εφαρμογές από το διάστημα.
Το διαστημικό πρόγραμμα για την Παρατήρηση Γης, το Copernicus, έχει ως κατεξοχήν πεδίο δράσης τον τομέα της γεωργίας. Η αξιοποίηση των δεδομένων του από χρήστες που δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή γίνεται διαρκώς αποδοτικότερη, χάρις και στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν εφαρμογές της «έξυπνης» γεωργίας.
Συχνά αναφέρετε πως εντός του 2019 οι διαδικασίες του Δημοσίου θα ψηφιοποιηθούν πλήρως. Σε τι στάδιο βρίσκεται η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο;
Βρισκόμαστε αμέσως μετά την εξέταση των τεχνικών προδιαγραφών του διαγωνισμού, ακολουθεί –εντός των ημερών- το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και μέσα στον Νοέμβριο θα έχουμε την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.
Το έργο για την ψηφιακή διακίνηση εγγράφων σε όλο το Δημόσιο, ένα έργο – τομή για τη δημόσια διοίκηση, θα ολοκληρωθεί εντός του 2019. Αφορά 21.000 φορείς του Δημοσίου και συνδυάζεται με την παροχή 150.000 ψηφιακών υπογραφών στους δημόσιους υπαλλήλους.
Αυτή τη στιγμή, στο Υπουργείο ΨΗΠΤΕ είμαστε πλήρως ψηφιοποιημένοι. Αυτό σημαίνει πως οι 600 άνθρωποι που εργαζόμαστε εκεί υπογράφουμε και διακινούμε κάθε έγγραφο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή του κινητού μας τηλεφώνου. Σύμφωνα με τις μελέτες, με την επέκταση του έργου σε όλο το Δημόσιο, θα εξοικονομούμε 400 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στόχος μας είναι να «δέσει» αυτό το έργο με την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, μέσω της οποίας θα οι συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο θα ψηφιοποιηθούν πλήρως.
Παράλληλα, προωθείτε μια σειρά από μέτρα που ενισχύουν τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή. Μεταξύ αυτών, η εφαρμογή του barcodeστον Τύπο.
Πράγματι. Πρόκειται για ένα έργο που ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία στο χώρο του Τύπου, αλλά και τη διανομή της δημόσιας διαφήμισης στα έντυπα. Πλέον, βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών και ως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουμε και τη σύμβαση με τον ανάδοχο.
Ως Πολιτεία πράττουμε το καθήκον μας. Βγάζουμε τα “καπέλα” από τις πωλήσεις των εφημερίδων και καθιστούμε σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν σε όλα τα επίπεδα.
Η αντιπολίτευση σάς κατηγορεί, όμως, για καθυστερήσεις στα ψηφιακά έργα.
Με την αντιπολίτευση έχουμε διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, η Ελλάδα βρέθηκε ουραγός στις εξελίξεις περί τα ψηφιακά και κινδύνευσε να απολέσει σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους για έργα αυτής της κατηγορίας.
Σήμερα, η κατάσταση αυτή έχει αντιστραφεί. Με τα εργαλεία που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και εθνικούς πόρους, η Ελλάδα όχι μόνο καταφέρνει να κάνει τη διαφορά με συγκεκριμένα έργα, αλλά επιτυγχάνει –αυτό που λέμε στην Ελλάδα- τη δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη. Την ισότιμη, δηλαδή, συμμετοχή όλων στη νέα εποχή. Κάτι που θα πρέπει να αποτελέσει βασική μέριμνα ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Βρεθήκατε πρόσφατα στο Ταλίν της Εσθονίας. Τι αποκομίσατε;
Η Εσθονία αποτελεί χώρα-πρότυπο στην ψηφιακή πολιτική. Ενημερωθήκαμε για τον τρόπο με τον οποίοι διαλειτουργούν τα μητρώα της εσθονικής δημόσιας διοίκησης, μιας και κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ στην επαφή μας με τον αρμόδιο Υπουργό Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας των χωρών μας, ώστε Ελλάδα και Εσθονία να καταστούν πρότυπο συνεργασίας στην ψηφιακή αναβάθμιση των τομέων αιχμής.
Σίγουρα, η Ελλάδα έχει να διανύσει πολύ δρόμο για να φτάσει την Εσθονία, αλλά από τη χώρα μας δεν λείπουν ούτε τα μυαλά ούτε οι δυνατότητες, ούτε η πολιτική βούληση για να κλείσουμε τα ψηφιακά χάσματα που μας χωρίζουν με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία δημιούργησαν οι στρεβλές πολιτικές του παρελθόντος.
Ο Υπουργός ReneTammistαποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και θα επισκεφτεί σύντομα στην Αθήνα, μαζί με την ομάδα του, για να βάλουμε τις βάσεις της συνεργασίας μας.