Η παραγωγή βόειου κρέατος στην Γαλλία αναμένεται να μειωθεί το 2023

Η γαλλική παραγωγή βόειου κρέατος αναμένεται να μειωθεί για τρίτη συνεχή χρονιά το 2023, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Γαλλικού Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας (IDELE). Η μείωση των κοπαδιών γαλακτοπαραγωγής και θηλαζουσών αγελάδων τα τελευταία εξίμισι χρόνια περιορίζει στην πραγματικότητα τη διαθεσιμότητα όλων των κατηγοριών βοοειδών.

Η σχεδόν σταθερή κατανάλωση στο -0,5% αναμένεται να οδηγήσει σε σταθερή ανάκαμψη των εισαγωγών. Οι εξαγωγές για τις βόσκουσες αγελάδες θα μειωθούν, επίσης, στον απόηχο της μείωσης των κοπαδιών θηλαζουσών.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από μια πτώση της τάξης του 5% το 2022, η καθαρή παραγωγή βοδινού θα μειωθεί περαιτέρω το 2023 σε 1,337 εκατ. τόνους ισοδύναμου σφαγίου (-1,6% σε σύγκριση με το 2022).

Το κοπάδι αγελάδων γαλακτοπαραγωγής μειώθηκε απότομα το 2022, με τον ετήσιο ρυθμό να οδηγείται από το -1,8% στο τέλος του 2021 στο -2,3% στο τέλος του 2022. Ο αριθμός τους θα συνεχίσει να μειώνεται το 2023 λόγω της αναδιάρθρωσης που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στη Γαλλία, αλλά με μικρότερη ταχύτητα (-2,0%) χάρη στην ελκυστική τιμή του γάλακτος για τους παραγωγούς.

Αυτή η επιβράδυνση της μείωσης των κοπαδιών θα τροφοδοτήσει τη διατήρηση των αγελάδων στα αγροκτήματα, καθότι υπάρχουν ελάχιστες δαμαλίδες έτοιμες να αντικαταστήσουν το κενό και να τεθούν στη διάθεση της παραγωγής το 2023.

Ως εκ τούτου, οι σφαγές αγελάδων γαλακτοπαραγωγής αναμένεται να μειωθούν σημαντικά (-4,3% σε σύγκριση με το 2022).