Παραγωγή βιολογικών λαχανικών και αρωματικών φυτών… κάτω από το Λονδίνο (βίντεο)

Παραγωγή βιολογικών λαχανικών και αρωματικών φυτών... κάτω από το Λονδίνο

Η κάθετη γεωργία και οι εφαρμογές καινοτομιών στον πρωτογενή τομέα αποτελούν θέματα με τα οποία έχουμε ασχοληθεί κατ’ επανάληψη σε σχετικά ρεπορτάζ της «ΥΧ».

Ωστόσο, η είδηση για τη λειτουργία μιας κάθετης μονάδας, η οποία στεγάζεται 33 μέτρα κάτω από τη βρετανική πρωτεύουσα, σε ένα εγκαταλειμμένο καταφύγιο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον και αξίζει παρουσίασης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης (CNN, BBC, National Geographic, Al Jazeera κ.ά.), στην υπόγεια αυτή κάθετη γεωργική μονάδα της οδού High Street, παράγονται περισσότερες από 50 ποικιλίες πράσινης σαλάτας και αρωματικών φυτών, που μεγαλώνουν με 100% τεχνητό σύστημα φωτισμού LED. Επιπλέον, τα παραγόμενα προϊόντα πωλούνται καθημερινά σε πολλά εστιατόρια του Λονδίνου, τα οποία εμπιστεύονται την ποιότητά τους.

«Καλλιεργώντας υπογείως»

Στη μονάδα με την ονομασία «Growing underground» («Καλλιεργώντας υπογείως»), τα λαχανικά και τα αρωματικά φυτά καλλιεργούνται βιολογικά, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Στη συνέχεια, αναμειγνύονται και συσκευάζονται, δημιουργώντας ένα τελικό προϊόν σε πολλούς γευστικούς συνδυασμούς, για τους καταναλωτές.

Όλη η ενέργεια που καταναλώνεται στη μονάδα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ το ειδικό σύστημα LED φωτισμού, που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη των φυτών, δοκιμάστηκε πιλοτικά για οκτώ χρόνια και εγκαταστάθηκε με τη συνεργασία της φιλανδικής εταιρείας Valoya.

growing-underground-instagramΌπως αναφέρει στον διεθνή Τύπο ο συνιδρυτής και υπεύθυνος της μονάδας, Steven Dring, «με το σύστημα LED (SPECTRUM AP673L) 1620 λαμπτήρων, πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που θα δημιουργούσε η χρήση κοινών λαμπτήρων, γεγονός που ίσως προκαλούσε καθυστέρηση στην ανθοφορία των καλλιεργούμενων ειδών». Τέλος, ο S. Dring τονίζει πως «οι συγκεκριμένες λάμπες είναι αδιάβροχες και ανθεκτικές στην υγρασία, στο νερό και στη σκόνη».