Αυτό το άρθρο είναι 45 μηνών

Παραγωγικότητα στην Ελλάδα – Δ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ: Εξειδικευμένες υπηρεσίες με προϊόντα ισχυρισμών υγείας

02.10.2020
2' διάβασμα
paragogikotita-stin-ellada-d-kouretas-exeidikevmenes-ypiresies-me-proionta-ischyrismon-ygeias-209714

Η Κλινική Buchinger στη μικρή πολή Umberlingen, δίπλα στη λίμνη της Κωστάντζας στη Γερμανία, είναι η πιο γνωστή διαιτολογική κλινική στην Ευρώπη. Αναλαμβάνει από απλό αδυνάτισμα, μέχρι παρεμβάσεις για ειδικές παθήσεις. Η ερευνητική μας ομάδα στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι γνωστή διεθνώς για την πρωτοποριακή δουλειά της στην αγροδιατροφή.

Εδώ και 3 χρόνια αποφάσισαμε με τους συνεργάτες μου να δημιουργήσουμε μια εταιρεία μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την spin-off Foodoxys (www.foodoxys.com). Η ομάδα μας, βάσει του προφίλ της έκφρασης των γονιδίων του κάθε ατόμου, δημιουργεί ένα εντελώς προσωπικό διαιτολόγιο. Αυτό κίνησε το ενδιαφέρον των Γερμανών γιατρών και μας κάλεσαν στη Γερμανία, όπου ουσιαστικά τους προσφέραμε μια πολύ εξειδικευμένη υπηρεσία, κάτι μοναδικό σε παγκόσμια βάση. Έτσι υπογράφηκε συμβόλαιο συνεργασίας της κλινικής με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ξεκινήσαμε να αναλύουμε τα δεδομένα των ατόμων που έμπαιναν στο πρόγραμμα. Μέσα σε λίγους μήνες αναλύσαμε 107 άτομα και βρήκαμε αυτό που είχαμε υποψιαστεί. Η νηστειοθεραπεία στην κλινική Buchinger ενεργοποιεί τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς και έτσι ενισχύει πολύ το αμυντικό σύστημα.

Την ανακάλυψη αυτή δημοσιεύσαμε τον Μάιο του 2020 και σε ένα νέο άρθρο πρόσφατα. Σε αυτήν τη λογική, η ερευνητική μας ομάδα συνεργάζεται με ομάδες παραγωγών από όλη τη χώρα στα εξής προϊόντα: Αμύγδαλα, φραγκόσυκα, μέλι, ελαιόλαδο, βότανα, αρώνια, φρούτα, ψάρια, γαλακτομικά, κρίταμο, σκόρδο κ.λπ.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία με αρκετές κλινικές. Μία κλινική με περίπου 7.000 άτομα τροφοδοτείται π.χ. με αμύγδαλο για όλους τους πελάτες όλο τον χρόνο περίπου 50 γραμ. τη μέρα ή 1,5 κιλό το μήνα ή 18 κιλά το έτος ανά άτομο ή 126 τόνους το έτος. Και αυτό σε μια μόνο κλινική. Η τιμή της μερίδας των 50 γραμ. μετά την πιστοποίηση είναι 3 ευρώ ή 60 ευρώ το κιλό. Σήμερα οι παραγωγοί της περιοχής από την οποία προέρχεται το αμύγδαλο πωλούν την παραγωγή τους στον μεσάζοντα (αμυγδαλόψιχα) 7 ευρώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΕΤΑΣ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
ΓΡΑΦΕΙ: