«Οι παραγωγοί πρέπει να συνεργάζονται» δήλωσε ο Στ. Αραχωβίτης από τον Έβρο

«Οι παραγωγοί πρέπει να συνεργάζονται» δήλωσε ο Στ. Αραχωβίτης από τον Έβρο

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, γνωρίζει καλά την περιοχή της Θράκης. Στον Έβρο υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία και στην περιοχή πολλές φορές έχει βρεθεί με την ιδιότητα του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιου για θέματα πρωτογενούς τομέα. Τις τελευταίες δύο μέρες, ωστόσο, για πρώτη φορά βρίσκεται στην περιοχή με την ιδιότητα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Η Θράκη έχει μεγάλα πλεονεκτήματα, όπως τις εύφορες πεδιάδες της, την ευλογία της επάρκειας του νερού, αλλά ταυτόχρονα έχει και πολλά προβλήματα που της κόβουν τις προοπτικές της ανάπτυξης» μας είπε σε ένα διάλειμμα των επαφών του με τους παραγωγούς της περιοχής. Έτσι, η κουβέντα μας ξεκίνησε από εκεί.

Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο πρόβλημα για την περιοχή μας στο χώρο τους Πρωτογενούς Τομέα;
Σ.Α.:Ο πολύ-τεμαχισμένος, μικρός κλήρος. Λύση σ’ αυτό μπορεί να είναι μόνο ο συνεργατισμός. Αυτό συζητάμε με τους ανθρώπους που έχουν σαν μονοκαλλιέργεια τον καπνό και έχει μικρούς κλήρους. Για να εξασφαλίσουν καλύτερη τιμή θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους. Μέχρι τώρα η αγορά κοιτάζει να πάρει φθηνότερα το προϊόν, αν δεν υπάρξει μια προοπτική συνεργασίας, που να μπορεί να σου εξασφαλίσει μια ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο.

Τι βήματα έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης ;
Σ.Α.:Η Κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Βοηθήσαμε ώστε να υπάρχει μια επιχειρηματικότητα στην περιοχή. Βοηθήσαμε να ξεπεραστούν προβλήματα και να έχουμε δύο μεγάλες επενδύσεις. Οι παραγωγοί, για να πάρει όλη την υπεραξία που αξίζει ο τόπος, θα πρέπει να έχουν και μια ισχυρή διαπραγματευτική φωνή. Έχουμε φτιάξει το πλαίσιο, τους ενθαρρύνουμε με κάθε τρόπο, βοηθάμε άμεσα με κίνητρα, τα συνεργατικά κίνητρα, ώστε να μπορέσουν να πάνε προς τα εκεί. Πρέπει να γίνουν τα πρώτα βήματα, δεν μπορεί πάντα να αφήνουμε να περνά ο χρόνος και να μην το εκμεταλλευόσαστε.

Στις συναντήσεις σας με τους παραγωγούς τι τους λέτε;
Σ.Α.:Να έχουν τα μάτια τους και το μυαλό τους ανοιχτό στα νέα δεδομένα της εποχής και να συνεργάζονται. Κανείς δεν είναι τέλειος. Όμως το να είμαστε όλοι μαζί, να ανταλλάσσουμε διαφορετικές απόψεις και στο τέλος να συνεργαζόμαστε είναι πολύ σημαντικό. Μια κοινή συνισταμένη πάντα είναι προς το συμφέρον των πολλών.

Υπάρχουν τομείς τους πρωτογενούς τομέα της Θράκης που να έχουν όντως μέλλον;
Σ.Α.:Ακόμη και ο καπνός έχει προοπτική, ωστόσο, η επάρκεια του νερού δίνει πάρα πολλές δυνατότητες, υπάρχουν πάρα πολλές μοντέρνες καλλιέργειες οι οποίες είναι δυναμικές και μπορούν να φέρνουν στρεμματική απόδοση ικανοποιητική. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι ενώ υπάρχουν προτάσεις για έργα υποδομής σε όλη τη Θράκη, στο μέτρο 4.3.1 που είναι τα εγγειοβελτιωτικά έργα είναι μόνο μια πρόταση από την Θράκη, στον Έβρο. Δεν υποβλήθηκε καμία άλλη πρόταση.

Που νομίζετε ότι οφείλεται; Δισταγμός, ανεπάρκεια, ολιγωρία;
Σ.Α.:Ενδεχομένως να έχουν ζήτημα επιστημονικού προσωπικού, ωστόσο, θα μπορούσαμε να το ξεπεράσουμε κι αυτό με συνεργασίες. Θα μπορούσαμε εμείς σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβουμε την εκπόνηση μελετών, ώστε να αναλάβουμε και να προωθήσουμε τέτοιους είδους έργα, πράγμα που δεν έγινε. Ελπίζουμε ότι στην πορεία θα αντιληφθούν όλοι ότι οι συνεργασίες είναι αυτές που καλύπτουν αυτές τις αδυναμίες. Τα έργα είναι απαραίτητα και δεν πρέπει να αφήνουμε το χρόνο να περνάει από δίπλα μας.

Είχατε συνάντηση και με τους αλιείς της περιοχής. Προέκυψε κάτι καλό από την συνάντησή σας με τους αλιείς της Βυστωνίδας;
Σ.Α.:Με τους αλιείς έχουμε μια συνεργασία πολύ καλή. Είναι δραστήριος ο Πρόεδρος και ο Συνεταιρισμός και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Από τότε που ξεκινήσαμε τη συνεργασία μαζί τους το 70% με 80% των ζητημάτων έχουν επιλυθεί. Με την βοήθεια του επιστημονικού προσωπικού και από το δημόσιο ίδρυμα του ΕΛΓΟ που έχει ενισχυθεί στην Καβάλα με ερευνητές με την συνεργασία τους και την βοήθεια τους βρίσκουμε κι άλλους τρόπους κι άλλες λύσεις προκειμένου να αυξήσουμε την παραγωγή και το εισόδημα και να παράξουμε πλούτο για την χώρα.

Ωστόσο, δεν είναι ρόδινη η καθημερινότητα των κτηνοτρόφων. Απογοητευμένοι και χρεωμένοι ξεπουλούν τα κοπάδια τους…
Σ.Α.:Όντως υπάρχει μια πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται, όμως, πως η κατάσταση αυτή έχει σταθεροποιηθεί. Όντως το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο με τους κτηνοτρόφους, με την τιμή του γάλακτος . Η επιχορήγηση μιας κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας πριν το τέλος της χρονιάς έδωσε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα πρώτα άμεσα έξοδα τους. Αναπτύξαμε μια σειρά από στρατηγικές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, ώστε να μπορέσουμε να αναστρέψουμε αυτή την τάση, αυξήσαμε ποσοτικά και ποιοτικά τους ελέγχους. Βάζουμε πλέον πρόστιμα. Αλλάξαμε την ΚΥΑ στο γάλα, όπου τα πρόστιμα φθάνουν μέχρι ανάκληση της άδειας. Οι οργανισμοί μας και ο ΕΦΕΤ και ο ΕΛΓΟ δουλεύουν με άλλους ρυθμούς και με συνεργασίες πάντα. Προχωράμε στην ίδρυση της διεπαγγελματικής. Καταφέραμε και καθίσαμε όλοι οι φορείς στο τραπέζι, αποφασίστηκε η διεπαγγελματική και νομίζω ότι έχει πολλά να δώσει προς όφελος των κτηνοτρόφων και των υγιών μεταποιητών. Την ζημιά την κάνουν λίγοι και την παθαίνουν οι περισσότεροι . Και οι κτηνοτρόφοι και τα υγιή τυροκομεία από έναν κακό ανταγωνισμό έχουν μόνο ζημιά. Οπότε θεωρώ ότι η διεπαγγελματική που βάζει όλα τα μέρη στο ίδιο τραπέζι θα δρομολογήσει τις λύσεις, που είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε.

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους παραγωγούς της Θράκης;
Σ.Α.:Να είναι αισιόδοξοι γιατί η οικονομία αλλάζει. Η οικονομία έχει πάρει και πάλι μπροστά, τα αποτελέσματα και τα οφέλη δεν θα αργήσουν πολύ να περάσουν στην κοινωνία. Πρέπει να κοιτάνε να κάνουν καλά αυτό που ξέρουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάνω από όλα να είναι ανοικτοί σε συνεργασίες. Ό,τι μπορούμε να καταφέρουμε το πετυχαίνουμε μαζί με όλους.

Πηγή: ert.gr