Την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά ο Αυγενάκης – «Όχι» η απάντηση Σημανδράκου  

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις έφερε σε λίγα μόλις 24ωρα η πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2023, καθώς, σύμφωνα με ανώτατους κύκλους του ΥΠΑΑΤ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζήτησε το πρωί της Δευτέρας 30/10 τις παραιτήσεις της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.  

Όπως μεταφέρουν οι ανώτατοι κύκλοι του ΥΠΑΑΤ στο ypaithros.gr, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τον τρόπο που έγινε η πληρωμή, στην οποία βλέπει «σοβαρά προβλήματα». Ζήτησε λοιπόν τις παραιτήσεις της διοίκησης του Οργανισμού, στην οποία χρεώνει όλη την ευθύνη. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Β. Σημανδράκος αρνείται να υποβάλει την παραίτησή του.   

Από το ρεπορτάζ μάλιστα προκύπτει ότι αν και το ίδιο το υπουργείο υιοθέτησε πλήρως την περασμένη Παρασκευή το δελτίο τύπου – ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με τη διαδικασία της χορήγησης της προκαταβολής, δεν έχει διασταυρωθεί ακόμη ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες για τις οποίες ο Λ. Αυγενάκης ζήτησε την αποκαθήλωση όλου του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ.  

Να σημειωθεί, και όπως έχει επανειλημμένα γραφτεί, ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027, το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας προβλέπει μειωμένο το ποσό της βασικής ενίσχυσης ανά έτος. Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκατ. ευρώ έναντι 1.068 εκατ. ευρώ το 2022.  

Η «ΥΧ» και το ypaithros.gr συνεχίζουν το ρεπορτάζ για τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ που οδήγησαν στην απόφαση αποκαθήλωσης όλης της Διοίκησης του Οργανισμού από τον Λ. Αυγενάκη και θα σας κρατάνε ενήμερους 

Μονόδρομος η παραίτηση Αυγενάκη λέει ο Βασίλης Κόκκαλης