Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες, ετοιμάζονται για νέα διαμαρτυρία την Δευτέρα 26/2

Με αφορμή την συνεδρίαση των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες για τη νέα ΚΑΠ

Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις στα μπλόκα, ενισχύοντας τα και με περισσότερα τρακτέρ, αποφάσισαν οι αγρότες στο μπλόκο Πλατυκάμπου στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης στην οποία συζητήθηκε το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Απόφαση που αναμένονταν να υιοθετηθεί και από το δεύτερο και σαφώς μεγαλύτερο μπλόκο στη Θεσσαλία, στον Ε65 της Καρδίτσας, όπου οι αγρότες θα συνεδρίαζαν αργά χθες το απόγευμα, αλλά και από τα υπόλοιπα μπλόκα της χώρας. Την προσεχή Δευτέρα, ημέρα που θα συνεδριάζουν οι Υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, θα πραγματοποιηθούν δυναμικά συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογη εικόνα με τρακτέρ στις μεγαλουπόλεις θα υπάρξουν σε όλη την Ευρώπη.

Οι λεπτομέρειες της προσεχούς κινητοποίησης θα καθορισθούν σε πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο είτε στη Νίκαια Λάρισας, είτε στο Νησέλι Ημαθίας, παρουσία εκπροσώπων των μπλόκων όλης της χώρας 

Στη συνεδρίαση του Πλατυκάμπου εξετάστηκε και η πρόταση, η οποία δεν εγκρίθηκε, ο αγώνας να συνεχιστεί με συμβολικούς αποκλεισμούς κτιρίων και υπηρεσιών, όπως σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ και με συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις, με αποκορύφωμα την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους θεσσαλούς πλημμυροπαθείς. Επειδή όμως αυτή η συνάντηση μεταφέρεται για τα μέσα Μαρτίου (στις 11 του μήνα ακούστηκε) και η παραμονή των τρακτέρ στους δρόμους μέχρι τότε είναι αδύνατη, αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα. Το πιθανότερο από την Τρίτη, να υπάρξει υποστολή της σημαίας του αγώνα, καθώς τούτες τις μέρες επιβάλλεται η παρουσία του αγρότη στα χωράφια (για κατεργασία εδάφους, λιπάσματα, κλαδέματα, κλπ) και όχι στους δρόμους. Ήδη κάποια τρακτέρ χθες αποχώρησαν από τα μπλόκα. 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας, μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στον Πλατύκαμπο «οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα, αφού δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα μας από την κυβέρνηση. Μαζί και με άλλους συναδέλφους από την υπόλοιπη Ελλάδα θα συντονιστούμε ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση και στις Βρυξέλλες, όπου την Δευτέρα οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συζητούν για τη νέα ΚΑΠ, η οποία είναι η χειρότερη αγροτική πολιτική που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΑΣ Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης δήλωσε στην «ΥΧ» πως «καλό θα είναι στην κυβέρνηση να κατανοήσουν ότι τα προβλήματα παραμένουν, δεν λύθηκαν. Όταν κι αν φύγουμε από τους δρόμους, αυτό δεν θα οφείλεται στα ψίχουλα που ανακοίνωσε ότι δίνει η κυβέρνηση για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, αλλά επειδή πρέπει να καλλιεργήσουμε ή να φροντίσουμε τα κατεστραμμένα χωράφια, για να σώσουμε ότι σώζεται. Καλούμε την κυβέρνηση να μην κοιτάζει το δάχτυλο που δείχνει τα προβλήματα, δηλαδή την παραμονή των τρακτέρ στις δρόμους, αλλά το χέρι που δείχνει τα οξυμμένα προβλήματα που μας έβγαλαν στους δρόμους».

Υποδοχή ηρώων

Με επευφημίες, καπνογόνα, πυροτεχνήματα και μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού έγινε η υποδοχή των οδηγών που μετέβησαν στην Αθήνα με τρακτέρ,  όπου είχαν μεταβεί για το δυναμικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Τα 18 τρακτέρ (13 από Καρδίτσα και 5 από Φάρσαλα) επέστρεψαν στον Ε65 στο Δέλτα της Καρδίτσας, αργά το βράδυ της Τετάρτης και έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους αγρότες του μπλόκου. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστας Τζέλας απευθυνόμενος στους αγρότες που έκαναν αυτό το κοπιαστικό και κοστοβόρο ταξίδι, τους χαρακτήρισε «ήρωες» και συμπλήρωσε ότι «απόψε γράψατε ιστορία. Θα σας μνημονεύουν τα παιδιά και τα εγγόνια σας για αυτό το ηρωικό ταξίδι και το μήνυμα αποφασιστικότητας που στείλατε προς την κυβέρνηση».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Σωκράτης Αλειφτήρας από το ίδιο μπλόκο ευχαρίστησε «όλους όσοι πραγματοποίησαν αυτό το ταξίδι -οδύσσεια, η αποστολή του οποίου εξετελέσθη με επιτυχία, καθώς επισημοποιήθηκε με το πλέον χαρακτηριστικό τρόπος ότι οι αγρότες -στην παρούσα φάση- εκπροσωπούν όλη την ελληνική κοινωνία, σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές στιγμές που διέρχεται η χώρα, κυρίως λόγω ακρίβειας. Δείξαμε ενότητα, μαζικότητα και πως έχουμε μάθει να διεκδικούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο φαρσαλινός αγρότης.

Ανάλογο σκηνικό και στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, όπου το μεσημέρι της Πέμπτης επέστρεψαν κατάκοποι, κουρασμένοι αλλά με …ηθικό ακμαιότατον οι 12 αγρότες που μετέβησαν στην πρωτεύουσα με τα τρακτέρ τους. Οι συνάδελφοι τους, τους κέρασαν γλυκά, νερά και καφέδες, καθότι ξάγρυπνοι έπρεπε να συμμετάσχουν στην γενική συνέλευση πού ακολούθησε.

Γρίφος η συνάντηση με Μητσοτάκη

Κι ενώ, όλη την εβδομάδα η φημολογία ανέφερε ότι η περίφημη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας θα γίνει αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο Σωκρ. Αλειφτήρας, μιλώντας στην «ΥΧ» άφησε να φανεί πως «ίσως η κρίσιμη αυτή συνάντηση να γίνει αρχές με μέσα Μαρτίου». Προφανώς στην κυβέρνηση αναμένουν το πόρισμα της Ολλανδικής εταιρείας για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας, ώστε η συζήτηση να γίνει επί πραγματικών δεδομένων και όχι βάση εκτιμήσεων. Επιπροσθέτως, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει με προσοχή τα ποσά αποζημίωσης που θα καταβληθούν στα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και δεν φαίνεται έτοιμο να ανακοινώσει τον σχετικό τιμοκατάλογο. Ακόμη ένας ακόμη λόγος που απομακρύνει το κρίσιμο ραντεβού το πρωθυπουργού με τους Θεσσαλούς, είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και το κλίμα για την κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα βαρύ. Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 28 του μήνα προγραμματίζεται δυναμικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, στο οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι φορείς.