Παράνομο γενετικά τροποποιημένο ινδικό ρύζι «εισβάλλει» στην ΕΕ

Μια σειρά από αγροδιατροφικά προϊόντα ανακάλεσε από την αγορά της ΕΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτό το καλοκαίρι, καθώς εντόπισε σε αυτά παράνομο γενετικά τροποποιημένο ρύζι, που εισάγεται από την Ινδία, η οποία αρνείται τις κατηγορίες.

Στις 19 Οκτωβρίου, η «Coalition for GM Free India» –μια περιβαλλοντική ΜΚΟ– αποκάλυψε ότι 500 τόνοι γενετικά τροποποιημένου ρυζιού είχαν εξαχθεί από την Ινδία σε πολλές χώρες της ΕΕ τον Ιούνιο του 2021 και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε ρυζάλευρο.

Αυτό το αλεύρι μεταπωλήθηκε τελικά στην ευρωπαϊκή αγορά και χρησιμοποιήθηκε ως συστατικό σε αρτοσκευάσματα και σοκολατένια γλυκά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προϊόντων της σειράς M&M’s (σ.σ. M&M’s® Crispy) της εταιρείας Mars Wrigley, τα οποία ανακλήθηκαν και στην Ελλάδα τον Αύγουστο από τη Mars Hellas.

Η παρουσία του ΓΤ ρυζιού, το οποίο δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία της ΕΕ, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας στη Γαλλία τον Αύγουστο. Ακολούθως, κοινοποιήθηκε στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο ανακάλεσε από τα καταστήματα όλα τα τρόφιμα που περιείχαν το επίμαχο ρυζάλευρο.

Ωστόσο, η ινδική κυβέρνηση αμφισβητεί το κατά πόσο το γενετικά τροποποιημένο ρύζι προέρχεται από την ασιατική χώρα και ζητά από την Κομισιόν περισσότερα στοιχεία.

Το υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας τόνισε ότι η εμπορική καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου ρυζιού δεν επιτρέπεται στη χώρα και υποστήριξε ότι η μόλυνση με γενετικά τροποποιημένο ρύζι θα μπορούσε να έχει συμβεί σε μεταγενέστερο στάδιο -όταν το εισαγόμενο ρύζι επεξεργαζόταν εντός ΕΕ.