Παρασκευάς Μυτζήθρας: Από τη Λέσβο στη Θεσσαλονίκη για την εκπαίδευση στη ζωική παραγωγή

Πλώρη για την επαγγελματική ενασχόληση με τη ζωική παραγωγή και τη διαχείριση της οικογενειακής κτηνοτροφικής μονάδας αιγοπροβάτων και βοοειδών στη Λέσβο έχει βάλει ο Παρασκευάς Μυτζήθρας, ο οποίος είναι μαθητής της β’ τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

«Κατάγομαι από τη Λέσβο, όπου η οικογένειά μου διαχειρίζεται 600 αιγοπρόβατα και βοοειδή. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε το δικό μας τυροκομείο για τη μεταποίηση του γάλακτος, την οποία αυτήν τη στιγμή έχει αναλάβει πειραματικά ο αδερφός μου, ο οποίος τελείωσε τις σπουδές του στο συγκεκριμένο αντικείμενο», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Παρασκευάς. Προερχόμενος από κτηνοτροφική οικογένεια, έχει ήδη αποφασίσει το επαγγελματικό του μέλλον και θέτει από νωρίς τις βάσεις μέσω της εκπαίδευσης.

«Επέλεξα την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να εκπαιδευτώ από μικρός στο αντικείμενο που θέλω να ακολουθήσω στο μέλλον. Θα ήθελα, αφού τελειώσω το λύκειο, να συνεχίσω τις σπουδές μου στη γεωπονία-ζωική παραγωγή και να γυρίσω έπειτα στο νησί μου για να εξελίξω την οικογενειακή μονάδα», τονίζει.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «στο ΕΠΑΛ οι μαθητές παρακολουθούν εργαστήρια, αλλά και συμμετέχουν σε πρακτική εφαρμογή μαθημάτων, όπως η φυτική και η ζωική παραγωγή, η μελισσοκομία, η οινολογία και η πτηνοτροφία. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε μαθητής μπορεί να βρει αυτό που του αρέσει».

Εκτός από τα παραπάνω, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή προσφέρει τις λέσχες δραστηριοτήτων, μέσω των οποίων οι μαθητές μπορούν να ενταχθούν σε διαφορετικές ομάδες απασχόλησης.

Ο Παρασκευάς συμμετέχει στις λέσχες της κεραμικής, των γεωργικών μηχανημάτων, της γεωργίας διατήρησης άνθρακα, καθώς και στη λέσχη ανάγνωσης και παραδοσιακών χορών. Ο ίδιος εξηγεί ότι «μέσω αυτών του δίνεται η δυνατότητα να μάθει πολλά και διαφορετικά πράγματα».