Παράταση της παρέκκλισης για καλλιέργεια σε γη υπό αγρανάπαυση και το 2023 ζητούν ευρωβουλευτές

Τη δυνατότητα παράτασης των παρεκκλίσεων, όπως καλλιέργεια σε γη υπό αγρανάπαυση, και το έτος 2023 ζητά από την Κομισιόν η πλειονότητα των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Γεωργίας.

Με επιστολή τους, την οποία υπογράφει ο Γερμανός ευρωβουλευτής Νόρμπερτ Λινς, οι ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να εξετάσει τη δυνατότητα τροποποίησης της νέας ΚΑΠ, και δη του Κανονισμού για τα Στρατηγικά Σχέδια, ώστε για «ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα» να ισχύουν οι παρεκκλίσεις λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν θέλω να παραμεριστούν οι περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της ΚΑΠ, αλλά πρέπει να προσαρμοστούμε στις έκτακτες συνθήκες» ανέφερε χθες, Πέμπτη, σε μήνυμά του ο Λινς θέτοντας ως παράδειγμα την αξιοποίηση της γης υπό αγρανάπαυση, τουλάχιστον για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η επιστολή παραπέμπει στο άρθρο 148 του Κανονισμού για τα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΓΠ. Το άρθρο ορίζει ότι «για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις που είναι αναγκαίες και δικαιολογημένες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».