Παράταση προθεσμίας έκδοσης άδειας σταβλικών εγκαταστάσεων και οριστική λύση του θέματος ζητά ο ΣΕΚ

Παράταση στην προθεσμία για την έκδοση αδειών σταβλικής εγκατάστασης και άμεση σύσταση ομάδας εργασίας με τους φορείς των κτηνοτρόφων και ιδιαίτερα µε το ΣΕΚ, για την οριστική λύση του ζητήματος, ζητά με επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Συγκεκριμένα, η επιστολή με ημερομηνία 30/8, η οποία εστάλη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Αποστόλου, στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Μπόλαρη και τον προϊστάμενο της Γεν. ∆/νσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής Θ. Αλεξανδρόπουλο, έχει ως εξής:

«Στις 12 Σεπτεμβρίου 2016 λήγει η παράταση για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα µε το άρθρο 12, παράγραφος 1 του νόμου 4351/2015 «Βοσκήσιµες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις». Ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν αφού χιλιάδες κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα δεν διαθέτουν άδεια και θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και κυρώσεις.

Η γραφειοκρατία, η δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία, η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των συναρµόδιων υπηρεσιών, η µη έκδοση της απαραίτητης ερμηνευτικής εγκυκλίου για την εφαρμογή του νόμου 4351/2015 οκτώ μήνες μετά την ψήφισή του από την Βουλή των Ελλήνων ή ακόμη η έκδοση ερµηνευτικών εγκυκλίων που καθιστούν την εφαρμογή του νόμου περίπλοκη είναι ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι.

Προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του ζητήματος αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της χώρας είναι απαραίτητο:

  • Να δοθεί παράταση στην προθεσμία έκδοσης αδειών σταβλικής εγκατάστασης, η οποία εκπνέει στις 12 Σεπτεμβρίου 2016 και η οποία θα δώσει τον αναγκαίο χρόνο για τη διευθέτηση των προβλημάτων που ανέκυψαν και θα βοηθήσει ταυτόχρονα τις αρμόδιες υπηρεσίες στην οργάνωση του έργου τους.
  • Να συσταθεί άμεσα ομάδα εργασίας µε τους φορείς των κτηνοτρόφων και ιδιαίτερα µε το ΣΕΚ, ο οποίος εκπροσωπεί όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας όλης της χώρας, µε στόχο την οριστική λύση του ζητήματος που θα συμβάλει στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στο σύνολό της».