Παράταση της υποβολής αιτήσεων πληρωμής για τα Σχέδια Βελτίωσης, ζητάει ο ΣΕΚ

«Με την 3433/18-08-2022 Απόφαση του ΥΠΑΑΤ δόθηκε η δυνατότητα στους δικαιούχους των Σχεδίων Βελτίωσης Μέτρο 4.1 (Δράσεις 4.1.1 και 4.1.3) να υποβάλλουν αίτημα πληρωμής το αργότερο μέχρι 30/11/2022, το οποίο αθροιστικά με τα προηγούμενα αιτήματα, θα πρέπει να καλύπτει το 20% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης του επιχειρηματικού τους σχεδίου», αναφέρει ο ΣΕΚ σε ανακοίνωσή του.

Και προσθέτει: «οι παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας του covid-19, την οικονομική αστάθεια – δυσχέρεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που έχει οδηγήσει στην εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών – ζωοτροφών -ενέργειας και η έλλειψη διαθεσιμότητας προϊόντων και εξοπλισμού από το εξωτερικό, δημιουργούν ασφυκτικό κλίμα για την ομαλή λειτουργία των εκμεταλλεύσεων των δικαιούχων.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε το εξής:

Παράταση δύο (2) επιπλέον μηνών για την προθεσμία υποβολής αιτήματος πληρωμής που θα καλύπτει το 20% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης, ώστε:

– Αφενός να προχωρήσουν οι προμηθευτές στην έγκαιρη παραγγελία και προμήθεια του εξοπλισμού από το εξωτερικό,

-Αφετέρου δε να αποκτήσουν οι δικαιούχοι την απαιτούμενη ρευστότητα (λόγω πώλησης αμνοεριφίων λόγω Χριστουγέννων, συγκομιδής ελαιόλαδου, έναρξη άμελξης, είσπραξης ενισχύσεων) που θα τους δώσει το δικαίωμα να προχωρήσουν στην έγκαιρη τιμολόγηση και εξόφληση του εξοπλισμού και ως εκ τούτου στην έγκαιρη υποβολή πρώτου αιτήματος πληρωμής ώστε να μην απενταχθούν από το πρόγραμμα.

Οι δικαιούχοι των παραπάνω Δράσεων είναι επαγγελματίες αγρότες – παραγωγοί, στυλοβάτες του πρωτογενή τομέα και όχι μόνο. Με την υλοποίηση των υπό έγκριση δράσεων τους προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν και να βελτιώσουν την παραγωγή αυτού του τόπου».