Η παρατεταμένη ανομβρία «γονάτισε» τους καλλιεργητές της Μυρτίσκης Ροδόπης

Αυτή την εποχή οι παραγωγή της ορεινής Μυρτίσκης κατεβάζουν τα προϊόντα τους στην πόλη αναζητώντας αγοραστές: πατάτες, φασόλια, ρεβίθια κ.α., όπως οι ίδιοι λένε, «Όλα τα καλά της γης», που φροντίζουν να ποτίζουν με τον ιδρώτα τους.

Παραγωγός της ορεινής Μυρτίσκης

Οι υψηλές θερμοκρασίες από τη μια και η έλλειψη νερού από την άλλη είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής των φασολιών τους, του καπνού, ακόμη και της ξακουστής πατάτας που παράγεται στην περιοχή.
Φέτος, από την κύρια παραγωγή, την καπνοκαλλιέργεια δεν θα πάρουν τη βοήθεια που προσδοκούσαν λόγω της έλλειψης νερού, καθώς από την περίοδο της φυτείας και για διάστημα τεσσάρων μηνών δεν έβρεξε στην περιοχή με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγόμενης ποσότητας. «Δεν μας βοήθησε ο καιρός» λένε οι «ψημένοι» καλλιεργητές μπασμά γνωρίζοντας καλά ότι ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος είναι «κάτω από τον Θεό».

Πάγιο αίτημα των ορεσίβιων κατοίκων της περιοχής αποτελεί η δημιουργία μικρών φραγμάτων- υδατοδεξαμενών για να ποτίζουν τόσο τις καλλιέργειες τους, όσο και τα ζωντανά τους, για τα οποία τώρα κουβαλούν νερό από τις πηγές των κατοικιών τους, διανύοντας αρκετά συχνά μεγάλες αποστάσεις.

Πηγή: ertnews.gr