Παρατηρητές οι επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ – Νέα προβλήματα με ΑΑΔΕ και ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια πριν από τη μεγάλη πληρωμή

✱ Σε καλύτερη μοίρα τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια ✱ Στο 75% εκτιμάται η διόρθωση

«Ενός κακού μύρια έπονται» για τις άμεσες ενισχύσεις των παραγωγών, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ» η πληρωμή της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να είναι και αυτή προβληματική. Όπως μαθαίνουμε, στη λεγόμενη εκκαθάριση του 2021 φαίνεται ότι θα υπάρξουν νέα ευρήματα, τα οποία αφορούν νέες διασταυρώσεις με ΑΑΔΕ και ενοικιαζόμενες εκτάσεις!

Η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που τους τελευταίους μήνες έχει επιδοθεί σε ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό «μπρος-πίσω», με αιφνιδιαστικές τροποποιήσεις, ανακοινώσεις και λοιπές αψυχολόγητες παρεμβάσεις, δείχνει να μην υπολογίζει τους αγρότες σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία της χώρας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, τόσο εξαιτίας της πανδημίας, όσο και της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής.

Εθνικό Απόθεμα

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αν και ο προγραμματισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει ίδιος, δηλαδή οι πληρωμές για το Πρασίνισμα, την Ενίσχυση για τους Νέους Γεωργούς και την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης θα πραγματοποιηθούν στις 22 Δεκεμβρίου 2021, η εικόνα μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς οι έλεγχοι από τον Οργανισμό είναι ακόμη σε εξέλιξη. Να σημειωθεί ότι και φέτος στην πληρωμή του Δεκεμβρίου θα ενσωματωθεί και το Εθνικό Απόθεμα 2021, αν και μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε προσδιοριστεί.

Και, βέβαια, άγνωστο παραμένει το ποσοστό εκείνων των παραγωγών που δεν θα λάβει χρήματα ούτε και τώρα, αλλά θα πρέπει να περιμένει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 για να λάβει τις ενισχύσεις του 2021, με δεδομένο ότι δεν πρόλαβαν να κάνουν τις διορθώσεις τους.

Ιδιόκτητα αγροτεμάχια

Από το ρεπορτάζ, πάντως, προκύπτουν και καλά νέα, διότι με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους φαίνεται ότι υπάρχει μια βελτίωση ως προς το εύρημα «Μη επιβεβαίωση έκτασης ιδιόκτητων αγροτεμαχίων με ΑΑΔΕ ανά ΑΤΑΚ». Εύρημα το οποίο, να θυμίσουμε, είχε εφαρμοστεί στην προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης τον Οκτώβριο, προκαλώντας εκ του αποτελέσματος όχι μόνο μείωση των καταβληθέντων χρημάτων, αλλά ακόμα και μηδενισμό της ενίσχυσης.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μετά την προκαταβολή, το σύστημα άνοιξε για τις Πύλες υποβολής αιτήσεων και τους online παραγωγούς, προκειμένου να διορθώσουν σφάλματα δήλωσης κατά την υποβολή της ΕΑΕ, που δημιουργούσαν και το εύρημα «Μη επιβεβαίωσης έκτασης ιδιόκτητων αγροτεμαχίων με ΑΑΔΕ και ΑΤΑΚ». Από τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, υπολογίζεται ότι το 75% περίπου των αγροτεμαχίων που παρουσίαζαν το συγκεκριμένο εύρημα διορθώθηκε.

Αναμφισβήτητα σε αυτήν τη θετική εξέλιξη συνέβαλαν σημαντικά τα πιστοποιημένα ΚΥΔ της χώρας, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να διαχειριστούν μία έκτακτη κατάσταση και να προβούν σε διορθώσεις που χαρακτηρίζονται, από τη συντριπτική τους πλειονότητα, ως ιδιαίτερα πολύπλοκες και χρονοβόρες.

Η «ΥΧ» συνεχίζει το ρεπορτάζ και για κάθε νεότερο θα ενημερώνει τους αναγνώστες της από το ypaithros.gr.