Παρέμβαση της Κομισιόν επιδιώκει η Μεσσηνία για την προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπεται το πρόβλημα που υπάρχει με την προστασία του ονόματος «Ελιά Καλαμάτας» μετά από τα αδιέξοδα που καταγράφηκαν στις συζητήσεις των παραγωγών με την ελληνική κυβέρνηση. Στη Μεσσηνία, όλοι θεωρούν ότι τα χρονικά όρια ανοχής έχουν εξαντληθεί και πλέον η λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το θέμα οι Μεσσήνιοι αποδεικνύεται και από τη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου στο οποίο συμμετέχουν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Νηλέας», ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ, όλοι οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας.

Ένα κρίσιμο σημείο για τις εξελίξεις αποτελεί και η απόφαση που θα εκδώσει το Συμβούλιο Επικρατείας την 1η Ιουνίου. Όπως αποφασίστηκε, επικεφαλής σε αυτό το κοινό μέτωπο θα είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, που έγινε αποδέκτης και του σχετικού υπομνήματος που υπογράφουν όλοι οι φορείς.

Ο Γιάννης Πάζιος από την Ένωση Μεσσηνίας επισημαίνει στην «ΥΧ» ότι «η καταστρατήγηση της ενωσιακής νομοθεσίας από τις ελληνικές αρμόδιες αρχές δυναμιτίζει τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γεωγραφικών Ενδείξεων». Όπως τονίζει, «προκαλεί τη σύγχυση των καταναλωτών σε διεθνές επίπεδο και αποδυναμώνει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών σημάτων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ τόσο εντός ΕΕ, όσο και σε εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, όπως αυτή της EE-Mercosur, όπου λανθασμένα θεωρείται ο όρος ‘’Kalamata’’ ως ονομασία ποικιλίας».

Ο κ. Πάζιος, αφού εξηγεί ότι υπάρχει και η έσχατη λύση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναφέρεται στο σχετικό υπόμνημα που θα σταλεί από τον Δήμο Καλαμάτας, ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία που θα οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος. Κλείνοντας, τονίζει ότι η απόφαση του 2018 ήταν πολύ κακή και ήρθε η ώρα για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής.