Παρέμβαση και νομοτεχνικές βελτιώσεις προτείνουν οι ΑΝΕΛ για τους δασικούς χάρτες

Παρέμβαση και προτάσεις για νομοτεχνικές βελτιώσεις από τους ΑΝΕΛ σε ό, τι αφορά στους δασικούς χάρτες, έκαναν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης κι ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης και πρότειναν τροποποιήσεις στις νομοθετικές ρυθμίσεις, που εισάγονται, μία μέρα πριν το κρίσιμο ραντεβού κυβερνητικών αξιωματούχων με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως λένε, η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελούσε υποχρέωση της χώρας αλλά επί 40 χρόνια δεν έγινε ολοκληρωμένη προσπάθεια να αποσαφηνιστεί ποια έκταση είναι δασική ή μη. Αντίθετα, το 2014 τονίζουν η εντολή σύνταξης δασικών χαρτών από ιδιωτικές εταιρίες οδήγησε σε προβλήματα και σημειώνουν πως τις επόμενες ημέρες θα υιοθετηθεί τελική λύση από την κυβέρνηση.

Στις προτάσεις που κατέθεσαν προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Τροποίηση του άρθρου 15, του Ν. 3889/2010: «Κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη που αναρτήθηκε  επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων μέσα σε αποκλειστική προθεσμία  120 ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στην  πρόκληση υποβολής αντιρρήσεων της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του  παρόντος νόμου».
  • Την προσθήκη στο ίδιο άρθρο ότι: «Στην περίπτωση, που στο δασικό χάρτη εμφανίζονται εκτάσεις ως αγροτικές, αλλά αναδασωτέες, δεν απαιτείται η υποβολή αντιρρήσεων και οι σχετικές πράξεις αναδάσωσης ανακαλούνται από τη Διοίκηση οίκοθεν, πλην των περιπτώσεων, που έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση για τη νομιμότητα των πράξεων».

Σχετικά με το άρθρο 3, παρ. 7 του Ν. 998/1989 ζητούν τέλος να προστεθεί ότι : «Οι αγροτικές εκτάσεις, που είναι ενταγμένες στο σύστημα άμεσων ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ θεωρούνται, ως απλό τεκμήριο αγροτικές προ του έτους 1975, των οποίων η υφή της βλάστησης διαπιστώθηκε διοικητικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ανατρέχουσας της πραγματικής κατάστασης αυτών προ του έτους 1975».