Βαμβάκι: Ασθμαίνοντας θα καλυφθούν οι ηρτημένες

22/09/2024
10'+ διάβασμα
vamvaki-asthmainontas-tha-kalyfthoun-oi-irtimenes-332655

Από τις πρωιμότερες ποικιλίες και περιοχές ξεκίνησε η συλλογή του βαμβακιού για την τρέχουσα περίοδο. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ψεκασμοί για την καλύτερη διαχείριση του προϊόντος. Σύμφωνα με την εικόνα που αποτυπώνεται στο σύνολο της χώρας, το βαμβάκι παρουσιάζει σημαντική μείωση στις αποδόσεις, ενώ έως έναν βαθμό είναι υποβαθμισμένο και ποιοτικά, λόγω της παρουσίας των εντόμων και των καταστροφών που αυτά προκάλεσαν. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει και εκείνες την παραγωγή, δημιουργώντας προβλήματα κατά τη συλλογή. Επίσης, συντελούν και στην αναβλάστηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όσον αφορά το θέμα των τιμών, οι πρώτες εμπορικές πράξεις σκιαγραφούν μία μεσοσταθμική τιμή, η οποία κυμαίνεται στα 50 λεπτά το κιλό, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους παραγωγούς. Παρακολουθώντας στενά τον παλμό της παραγωγής, αλλά και της εμπορίας του προϊόντος, η «ΥΧ» καταγράφει όλα τα δεδομένα στον κλάδο, με σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των παραγωγών.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: «Φτωχές» συλλογές στα περισσότερα μέρη

Από τις πρώτες συλλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Στερεά, τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά των μειωμένων αποδόσεων των χωραφιών, κάτι που ήταν αναμενόμενο για τους περισσότερους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μητσόπουλο από το Μοσχοχώρι Φθιώτιδας, η συλλογή του προϊόντος ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, αλλά οι βροχές που ακολούθησαν προκάλεσαν προβλήματα στα φυτά. Ο ίδιος εστιάζει περισσότερο στην ποιοτική υποβάθμιση, από την παρουσία του πράσινου σκουληκιού, αλλά και από τον παρατεταμένο καύσωνα. «Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις καλλιέργειές μας από την παρουσία του εντόμου, φτάσαμε τους τρεις και τέσσερις ψεκασμούς, χωρίς όμως σημαντικά αποτελέσματα, αλλά και με υψηλότερο κόστος παραγωγής», επισημαίνει.

Καλύτερη η εικόνα των χωραφιών στη Θεσσαλιώτιδα

Για λιγότερες παρεμβάσεις στην καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού κάνει λόγο ο Σπύρος Αλεξίου από τους Βελεσιώτες Δομοκού. Όπως υποστηρίζει, η εικόνα των φυτών σε σύγκριση με άλλες περιοχές είναι καλύτερη και χρειάστηκαν μόνο ένας-δύο ψεκασμοί για την προστασία από τα έντομα.

«Αν οι τιμές κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, του χρόνου το βαμβάκι στον κάμπο θα είναι ελάχιστο. Η μηδική ήδη έχει καλύψει μεγάλο ποσοστό και του χρόνου θα έχει περισσότερες εκτάσεις», προειδοποιεί ο γεωπόνος Θεόδωρος Χριστοδούλου από τον Ορχομενό

Ωστόσο, παραδέχεται ότι, αν και «σε μία εβδομάδα ξεκινά κανονικά η συλλογή του βαμβακιού, μόνο ελάχιστοι παραγωγοί έχουν κάνει αποφύλλωση». Στο ερώτημά μας αν οι παραγωγοί επηρεάστηκαν από την έλλειψη νερού, σημειώνει ότι στην περιοχή «δεν αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα και η διαδικασία της άρδευσης ολοκληρώθηκε κανονικά».

Ξεκίνησαν αναβλαστήσεις από τις βροχοπτώσεις στην Κωπαΐδα

Με μειωμένες αποδόσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 250 έως 300 κιλά το στρέμμα, ξεκίνησε η συλλογή του βαμβακιού στην περιοχή του Ορχομενού, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται αρνητική για την καλλιέργεια από τον τοπικό γεωπόνο Θεόδωρο Χριστοδούλου.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν τα φυτά σε μεγάλο βαθμό.

Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει, επίσης, ότι τα στρέμματα της τρέχουσας περιόδου είναι λιγότερα σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ ξεκαθαρίζει ότι «αν οι τιμές κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, του χρόνου το βαμβάκι στον κάμπο θα είναι ελάχιστο. Η μηδική, ήδη, έχει καλύψει μεγάλο ποσοστό και του χρόνου θα έχει περισσότερες εκτάσεις».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Ανησυχία βαμβακοπαραγωγών για ποιοτική υποβάθμιση λόγω βροχών και ρόδινου σκουληκιού

Μαύρα σύννεφα συγκεντρώθηκαν όλη την εβδομάδα στον θεσσαλικό κάμπο, ενώ οι βροχές που έπεσαν σκόρπισαν και «μαύρα» μαντάτα στους ήδη προβληματισμένους βαμβακοπαραγωγούς. Κι αυτό γιατί, λόγω των καιρικών φαινομένων, η απώλεια παραγωγής, κυρίως σε Καρδίτσα και Φάρσαλα, υπολογιζόταν στο 30%. Μάλιστα, σε κάποια χωράφια που υπήρξαν διπλοσπορές και τριπλοσπορές –λόγω πλημμυρών– η παραγωγή εμφανίζεται υποβαθμισμένη και ποσοτικά, με αποτέλεσμα να μην μπει καν βαμβακοσυλλεκτική μηχανή, καθώς δεν συμφέρει.

Το φυτό αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πτώση καρυδιών και οι πρόσφατες –και ίσως και επόμενες– βροχοπτώσεις θα υποβαθμίσουν περαιτέρω την ποιότητα. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα βαμβάκια είναι ελλιποβαρή, πέφτοντας τα καρύδια ή παρουσιάζοντας λιγότερη ίνα. Κι αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί στο ήδη βαρύ κλίμα προβληματισμού που διαμορφώνει η χαμηλή χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος.

Ο πρώην προϊστάμενος του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου και Ταξινόμησης Βάμβακος Καρδίτσας, Μωχάμεντ Νταράουσε, προβλέπει φέτος μειωμένη παραγωγή βαμβακιού κατά 20% πανελλαδικά και 30% στη Θεσσαλία, λίγες μέρες πριν ανοίξει η εκκοκκιστική περίοδος.

Ρόδινο σκουλήκι

Όσον αφορά τις καλλιεργητικές φροντίδες, το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση του ρόδινου σκουληκιού, πρόβλημα που μπορεί να αυξηθεί εάν υπάρξουν αρκετές βροχές τον Σεπτέμβριο. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στο φαινόμενο των σάπιων καρυδιών (αφορά συγκεκριμένες περιοχές), το οποίο γεωπονικά δεν μπορεί να ερμηνευθεί. Η εξήγηση που δίνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί είναι ότι είτε πρόκειται για μύκητα, είτε οφείλεται στις επανασπορές και τον παρατεταμένο καύσωνα. Οι γεωπόνοι υποστηρίζουν πως η πιθανότερη αιτία είναι ότι με τις επανασπορές οψίμησαν οι καλλιέργειες και, στη συνέχεια, ήρθε ο παρατεταμένος καύσωνας τριών σχεδόν μηνών, με αποτέλεσμα τα φυτά να επιταχύνουν τον κύκλο τους και έτσι πλέον να είναι ελλιποβαρή κατά 30% τουλάχιστον, είτε ρίχνοντας καρύδια, είτε με λιγότερη ίνα σε αυτά.

Δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής η τιμή

Η εξέλιξη αυτή θα μειώσει ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες των παραγωγών για ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Στην παρούσα χρονική στιγμή, η χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού κυμαίνεται χαμηλά, στα 50 λεπτά, και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής. Αρκετοί κινδυνεύουν να χάσουν και τα τρία λεπτά που δίνονται ως πριμ για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που παραμένουν τα παραπάνω προβλήματα.

Ο πρώην προϊστάμενος του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου και Ταξινόμησης Βάμβακος Καρδίτσας, Μωχάμεντ Νταράουσε, προβλέπει φέτος μειωμένη παραγωγή βαμβακιού κατά 20% πανελλαδικά και 30% στη Θεσσαλία, λίγες μέρες πριν ανοίξει η εκκοκκιστική περίοδος

Αναλυτικότερα, στην παρούσα χρονική περίοδο, οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο του ανοίγματος περίπου του 20%-40% των καψών (καρυδιών). Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βοήθησαν να αμβλυνθεί η οψίμιση της παραγωγής που είχαμε στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι οποίες δυσχέραναν την πρώτη ανάπτυξη των νεαρών βαμβακόφυτων και των επανασπορών που πραγματοποιήθηκαν.

Αισθητή η παρουσία των εντόμων

Κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, τόσο το πράσινο όσο και το ρόδινο σκουλήκι έκαναν αισθητή την παρουσία τους στις βαμβακοκαλλιέργειες της ΠΕ Λάρισας. Πιο συγκεκριμένα, το πράσινο σκουλήκι εμφάνισε υψηλά επίπεδα συλλήψεων πεταλούδων στις φερομονικές παγίδες, κυρίως στις αρχές Ιουλίου, ενώ το ρόδινο σκουλήκι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Οι βαμβακοπαραγωγοί που παρακολουθούσαν επισταμένως τις καλλιέργειές τους και πραγματοποίησαν έγκαιρα τις απαραίτητες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα, τόσο από το πράσινο όσο και από το ρόδινο σκουλήκι.

Τέλος, οι έντονα ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού ευνόησαν την ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών τετράνυχου, ο οποίος –κατά τόπους– προκάλεσε σημαντικές ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες και ιδιαίτερα σε εκείνες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν από νωρίς χημικοί ψεκασμοί έναντι του πράσινου σκουληκιού, εξολοθρεύοντας τα ωφέλιμα έντομα που δρουν κατά του τετράνυχου.

ΘΡΑΚΗ: Γκρίζο το τοπίο για το προϊόν – Πεσμένες οι αποδόσεις και οι τιμές

Τις συνέπειες της ξηρασίας και της επίθεσης του πράσινου σκουληκιού πληρώνει η βαμβακοκαλλιέργεια στο ξεκίνημα της συγκομιδής για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο. Σιγά-σιγά άρχισαν να μαζεύουν τα πρώτα ξηρικά βαμβάκια στη Ροδόπη, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νίκος Μποτρότσος. «Τα κιλά είναι πολύ χαμηλά, γιατί είχαμε μηδαμινές βροχές. Πουθενά δεν θα έχουμε αποδόσεις πάνω από τα 100 κιλά το στρέμμα», σχολιάζει, αποδίδοντάς τες στην έντονη ξηρασία που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η τιμή βάσης διαμορφώνεται στα 46-47 λεπτά το κιλό με παράδοση στο εκκοκκιστήριο και με δυνατότητα να ανέβει λίγο πάνω από τα 50 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία, την ποιότητα και το ποσοστό υγρασίας. Το ταβάνι είναι τα 55 λεπτά.

«Στα ποτιστικά βαμβάκια, ορισμένοι προχώρησαν σε αποφύλλωση, κάποιοι θα κάνουν τις επόμενες μέρες και στις αρχές Οκτώβρη θα αρχίσει η συγκομιδή», περιγράφει.

Ως προς το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει η λήψη της Συνδεδεμένης λόγω χαμηλών στρεμματικών αποδόσεων, ο Νίκος Μποτρότσος, απαντά ότι ο μέσος όρος αποδόσεων ξηρικών-ποτιστικών θα ξεπεράσει τα 150 κιλά το στρέμμα

Η εικόνα στα ποτιστικά είναι μέτρια, ενώ ο κ. Μποτρότσος θυμίζει πως ορισμένα χτυπήθηκαν πολύ έντονα από το πράσινο σκουλήκι. «Όσοι ήταν τυχεροί και δεν είχαν προσβολές και κατάφεραν να κάνουν αρκετά ποτίσματα ενδεχομένως να έχουν καλή παραγωγή», σημειώνει, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για καλή χρονιά ούτε παραγωγικά, ούτε από άποψη τιμής.

Εκτιμά πως με τις συγκεκριμένες τιμές εκκίνησης οι παραγωγοί θα επιλέξουν να αφήσουν ανοιχτή τιμή, ελπίζοντας σε βελτίωση. «Στην παρούσα φάση μπορούμε να κάνουμε ακόμη και προπωλήσεις, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι ικανοποιητική η τιμή, καθώς η καλύτερη δυνατή είναι τα 55 λεπτά το κιλό. Μια ικανή τιμή θα ήταν πάνω από τα 65 λεπτά το κιλό, αλλά αυτό εξαρτάται από τις αγορές και όχι τους εκκοκκιστές», σχολιάζει.

Ως προς το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει η λήψη της Συνδεδεμένης λόγω χαμηλών στρεμματικών αποδόσεων, ο ίδιος απαντά ότι ο μέσος όρος αποδόσεων ξηρικών-ποτιστικών θα ξεπεράσει τα 150 κιλά το στρέμμα.

Δεν συγκομίζουν

Οι πολύ χαμηλές αποδόσεις αναγκάζουν αρκετούς παραγωγούς της Ροδόπης, που καλλιεργούν ξηρικά αγροτεμάχια, να μη συγκομίσουν. Επίσης, υποβλήθηκαν αιτήματα από την περιφέρεια και τους αγροτικούς συλλόγους προς το ΥΠΑΑΤ, ώστε να γίνει αποδεκτή η μείωση του πλαφόν που απαιτείται για τη λήψη της Ειδικής Στρεμματικής Ενίσχυσης, καθώς επίσης και για χορήγηση της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) στις περιοχές όπου εκτιμάται από τις υπηρεσίες πως θα έχουν μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις. Τέλος, στην περιοχή της Ορεστιάδας, η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο.