Πάρος: Ο τουρισμός χέρι – χέρι με την αγροτική παραγωγή

Χιλιάδες βοοειδή και αιγοπρόβατα βόσκουν στο αιγαιοπελαγίτικο νησί προσφέροντας μοναδικά προϊόντα ενώ η παριανή γη δίνει απλόχερα τους καρπούς της

Πάρος: Ο τουρισμός χέρι – χέρι με την αγροτική παραγωγή

Οι ντομάτες, οι πατάτες, τα κολοκυθάκια και το ελαιόλαδο δεν είναι ασφαλώς τα πρώτα πράγματα που έρχονται στον νου μας όταν σκεφτούμε το νησί της Πάρου, ειδικά το καλοκαίρι. Και όμως, παράλληλα με τον τουρισμό, στο νησί υπάρχει όχι μόνο γεωργική παραγωγή αλλά και κτηνοτροφία. Κρασί, ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά και εσπεριδοειδή παράγονται στο νησί. Επίσης, στην Πάρο υπάρχουν περίπου 1.700 βοοειδή, από τα οποία τα 700 είναι αγελάδες για παραγωγή γάλακτος, ενώ τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για κρεατοπαραγωγή. Παράλληλα, 6.000-7.000 αιγοπρόβατα βόσκουν όσον το δυνατόν πιο μακριά από τις τουριστικές περιοχές.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού, Νίκος Τσιγώνιας, εξηγεί στην «ΥΧ» ότι περίπου 200 παραγωγοί παραδίδουν καθημερινά το γάλα από τις αγελάδες τους, 4-5 τόνους την ημέρα στον συνεταιρισμό. «Έτσι εμείς φτιάχνουμε γραβιέρα που καμιά φορά φτάνει και στην Αθήνα και άλλα τυριά που πηγαίνουν κυρίως για τοπική κατανάλωση όπως το λαδοτύρι, το κρασοτύρι και το “κεφαλάκι”».

Η μείωση της παραγωγής στο νησί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της μεγάλης ανάπτυξης του τουρισμού, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που υπονόμευσαν τη λειτουργία του συνεταιρισμού και τον οδήγησαν σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Το 1985 παράγονταν 4.000 τόνοι κρασί, τώρα η παραγωγή συχνά δεν ξεπερνά τους 200 τόνους. Ο κ. Τσιγώνιας δηλώνει, όμως, ότι πλέον είναι ανακουφισμένος. «Με την πώληση ορισμένων ακινήτων καταφέραμε να ξεχρεώσουμε τον Συνεταιρισμό και μπορούμε να κάνουμε κάποιες επενδύσεις». Ήδη στο ελαιοτριβείο του συνεταιρισμού, το οποίο πάντως χρησιμοποιείται από τους παραγωγούς για την παραγωγή ελαιολάδου για ιδιωτική κατανάλωση, εφαρμόζεται σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων. «Το ελαιοτριβείο λειτουργεί δίπλα στη Νάουσα, κοντά στη θάλασσα και όμως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», προσθέτει ο κ. Τσιγώνιας.

Όπως, όμως, τονίζει, όσον αφορά στη διάθεση κυρίως των οπωροκηπευτικών που παράγονται στο νησί, «οι έμποροι, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και οι ξενοδόχοι που δραστηριοποιούνται στο νησί δεν υποστηρίζουν την τοπική παραγωγή. Για πέντε λεπτά διαφορά μπορούν να προτιμήσουν ένα προϊόν από την Αθήνα». Σύμφωνα με καλλιεργητές στο νησί, οι ντόπιοι μανάβηδες πολλές φορές προτιμούν τη λαχαναγορά της Αθήνας για την προμήθεια των οπωροκηπευτικών που πωλούν στο μαγαζί τους, από τα χωράφια της Πάρου.

της Τάνιας Γεωργιοπουλου

Διαβάστε περισσότερα στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί