Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του S3Food στις Βρυξέλλες

Ελληνική συμμετοχή με δύο επιχειρήσεις

της Ελένης Ριζάκη

Τα αποτελέσματα του προγράμματος S3Food γιόρτασαν οι εταίροι του με εκδήλωση την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση επεδίωκε να φέρει σε επαφή χρηματοδοτούμενες από το έργο μικρές επιχειρήσεις τροφίμων, οργανώσεις συνεργατικών σχηματισμών και εργαστήρια που στηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων.

Επίσης, μέσω της εκδήλωσης, το S3Food έχει στόχο να κάνει ευρύτερα γνωστή την επίδραση των «έξυπνων» αισθητήρων και των συστημάτων διαχείρισης δεδομένων που χρηματοδοτεί. Ταυτόχρονα, στοχεύει να ενισχύσει τη συμμετοχή των παρευρισκόμενων στη συζήτηση σχετικά με το πώς θα συνεχιστεί η ψηφιακή μετάβαση των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη βιομηχανία τροφίμων.

Η ελληνική παρουσία στην εκδήλωση

Στο S3Food συμμετείχαν και δύο ελληνικές εταιρείες που έλαβαν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα, η νεοφυής επιχείρηση βιοτεχνολογίας και βιοπληροφορικής BioCoS και η εταιρεία πληροφορικής και ψηφιακών τεχνολογιών InTTrust, με την πρόταση «Ψηφιοποίηση DNA: Αυθεντικότητα ελαιολάδου και ιχνηλασιμότητα από το χωράφι στο μπουκάλι», η οποία παρουσιάστηκε στη βελγική πρωτεύουσα. Η «ΥΧ» είχε εκτενές ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο έργο, που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην εκδήλωση.

Ο Στέλιος Αρχοντάκης, ιδρυτής και CEO της BioCoS, μας μετέφερε το κλίμα από την πρωτεύουσα του Βελγίου: «Η πρότασή μας αφορά την εισαγωγή δεδομένων DNA σε συστήματα blockchain, μέσω αλγορίθμων, ώστε να διασφαλίσουμε περισσότερη διαφάνεια στην αλυσίδα παραγωγής, από το χωράφι μέχρι το ράφι, με τη χρήση DNA».

Όπως εξήγησε, δόθηκε η ευκαιρία σε εννιά από τις συνολικά 75 επιχειρήσεις, αυτές με τα πιο καινοτόμα έργα, να τα παρουσιάσουν. «Μεταξύ αυτών ήμασταν κι εμείς. Παρουσιάστηκαν νέα προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί και συζητήθηκαν νέες προτάσεις και στρατηγικές που αναμένεται να θεσπιστούν από την ΕΕ για μια βιομηχανία τροφίμων με περισσότερη διαφάνεια, ασφάλεια, βιωσιμότητα, αλλά και με τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπιστούν νέες προκλήσεις, όπως το ενεργειακό κόστος και η έλλειψη εργατικού δυναμικού».