ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Δίκαιη κατανομή de minimis σε πληττόμενες καλλιέργειες

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά, σχετικά με την κατανομή ενισχύσεων de minimis και αποζημιώσεων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες που έχουν πληγεί, απευθύνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ποιο αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους οι βουλευτές της παράταξης τονίζουν πως: «Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί, στο σύνολο  του αγροτικού κόσμου της χώρας, το από 27/1/2023 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Tροφίμων, στο οποίο εξαγγέλλεται νέα δέσμη ενισχύσεων de minimis, σε συγκεκριμένες καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το εν λόγω δελτίο τύπου έπειτα  από  τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για το συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προωθήθηκαν μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας στο Υπουργείο Οικονομικών, οι αποζημιώσεις των καλλιεργειών σπαραγγιών Δήμου Αλμωπίας, φασολιών-γίγαντες ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς, καπνού της ΠΕ Ροδόπης, επιτραπέζιων σταφυλιών ΠΕ Καβάλας.

Παρόλο που η απόφαση για ενισχύσεις de minimis στα ανωτέρω προϊόντα είναι σωστή παραμένει απορίας άξιο, για ακόμη μια φορά, πώς είναι δυνατόν ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της απώλειας εισοδήματος που βιώνουν οι παραγωγοί σε ολόκληρη την Επικράτεια  από παρόμοια αίτια, να μην αφορά όλες τις περιοχές, στις οποίες καλλιεργούνται ίδιες ή παρόμοιες ποικιλίες φυτικού κεφαλαίου και πλήττονται από τα ίδια ακριβώς προβλήματα. 

Το αυξημένο κόστος παραγωγής οι υψηλές τιμές καυσίμων, η αύξηση των τιμών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους απασχόλησης εργατών γης αφορά όλους τους αγρότες τις χώρας μας. Οι δυσκολίες διάθεσης αγροτικών προϊόντων, ή ακόμη και η μη διάθεση τους λόγω του πολέμου, απασχόλησαν και απασχολούν το σύνολο των παραγωγών της Ελλάδος.

Δεδομένου ότι οι λόγοι απώλειας εισοδήματος είναι δυσμενείς και οριζόντιοι  σε όλες τις ποικιλίες, σε όλα τα παραγόμενα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα σε ολόκληρη την Επικράτεια και οι επιπτώσεις δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί 

Δεδομένου ότι πρέπει να διατηρηθούν οι όροι της ίσης μεταχείρισης και η αποφυγή στρεβλώσεων 

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός: 

1) Προτίθεστε να προβείτε σε αντίστοιχες οικονομικές ενισχύσεις ομοειδών ή και άλλων προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα και εάν ναι σε ποια;

2) Σκοπεύετε να εφαρμόσετε την παραπάνω δράση αποζημιώσεων de-minimis στον πρωτογενή τομέα και στις υπόλοιπες Π.Ε.;

3) Με ποιον τρόπο και με ποια διαδικασία καθορίζεται ή αξιολογείται , από την ομάδα εργασίας του Υπουργείου, η τεκμηριωμένη  εκτίμηση ζημίας των καλλιεργειών;»