Πάσχα μαζί με τα αρνιά τους θα κάνουν φέτος οι κτηνοτρόφοι

Φόβοι ότι θα μείνουν απούλητα τουλάχιστον 700.000 ζώα

των Μαρίας Αντωνίου, Γιώργου Ρούστα

Ασθενική ζήτηση και χαμηλές τιμές είναι τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αγορά των αμνοεριφίων αυτό το διάστημα, την ώρα που τα μέτρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την αναμονή ενός πρωτόγνωρου Πάσχα, δίχως την καθιερωμένη έξοδο από τα αστικά κέντρα, «απειλούν» να αφήσουν αδιάθετο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Αν και τα μηνύματα που έδινε η αγορά από τα Χριστούγεννα και μετά είχαν δημιουργήσει προσδοκίες για τιμές τουλάχιστον στα επίπεδα της περυσινής χρονιάς, η κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή καθιστά οποιαδήποτε τέτοια σκέψη για τους παραγωγούς… όνειρο μακρινό. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ακόμα και η πρόσφατη –θετική όπως τη χαρακτηρίζουν κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες– κοινή υπουργική απόφαση για καταγραφή των αποθεμάτων και έλεγχο των εισαγωγών φαντάζει σταγόνα στον ωκεανό.

Από τις παραγγελίες του εξωτερικού, όπως σχολιάζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος, ελάχιστες αυτήν τη στιγμή υλοποιούνται και από τα 250.000 κομμάτια αμνοεριφίων, που αναμενόταν ότι θα κατευθυνθούν σε Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία, ζήτημα είναι αν τελικά θα σταλεί το 1/4.

«Πάνω από 700.000 αμνοερίφια υπολογίζουμε ότι έχουν βάλει οι έμποροι σε ψυγεία και μαντριά και μένουν περίπου 1,5 εκατ. στα χέρια των παραγωγών», εξηγεί, μεταφέροντας την εκτίμηση ότι «στο τέλος της ημέρας» θα μείνουν αδιάθετα στα χέρια των παραγωγών περισσότερα από 700.000 αμνοερίφια.

Δεν πάνε τα φορτηγά στην Καστοριά

Στην Καστοριά, πέραν όλων των άλλων, τελευταία έχουν να αντιμετωπίσουν και την απροθυμία των οδηγών φορτηγών να εισέλθουν στο νομό λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως σημειώνει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος του τοπικού ΑΣ Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων. «Ο νομός έχει 20.000 αρνιά καταγεγραμμένα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα έμενε τίποτα από αυτά», προσθέτει απογοητευμένος ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι, πέρα από την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, συχνά η τιμή πιέζεται περαιτέρω προς τα κάτω «με το επιχείρημα της ποιοτικής κατηγορίας του κρέατος». «Είμαστε εν αναμονή των σούπερ μάρκετ», αναφέρει από την πλευρά του ο Γιάννης Κιτσουκάκης, πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Δράμας, σχολιάζοντας ότι οι παραγγελίες που θα κάνουν και οι τιμές που θα δώσουν οι αλυσίδες θα είναι αυτές που εντέλει θα καθορίσουν αν μπορεί να σωθεί κάτι από τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννη Γκουρομπίνο, «οι έμποροι, επικαλούμενοι το πάγωμα των εξαγωγών, κυρίως προς την Ιταλία για το Πάσχα των Καθολικών, αρνούνται να αγοράσουν πάνω από 4 ευρώ/κιλό». «Προφανώς εκμεταλλεύονται τη συγκυρία με τον κορωνοϊό», σχολιάζει ο Τυρναβίτης κτηνοτρόφος, ο οποίος ζητά να δοθούν «αποζημιώσεις μέσω de minimis, με τα κριτήρια της συνδεδεμένης ενίσχυσης, με βάση δηλαδή την παραγωγή γάλακτος. «Μόνο έτσι θα ενισχυθούν οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι και αυτοί που θα βάλουν πλάτη για την επόμενη μέρα», συμπληρώνει.

Έμειναν εκτός λίστας

Ένταξη όλων των κτηνοτροφικών μονάδων στους ΚΑΔ, που είναι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης, αλλά και διάθεση, με δέσμευση του κράτους, σε ευπαθείς ομάδες όσων αμνοεριφίων μείνουν απούλητα ζητά μέσω της «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος. Αντίστοιχο αίτημα διατυπώνουν και τα παραδοσιακά κρεοπωλεία καθώς, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σταύρος Πέρρος, «μετά τις μαζικές αγορές των προηγούμενων ημερών, η κίνηση πλέον στα καταστήματά μας έχει υποχωρήσει κατά 60%-70%».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020