Πατάτα: Ανομβρία και φυτοφάρμακα προβληματίζουν την Αρκαδία, τις κορωνοενισχύσεις περιμένουν στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φετινή καλλιέργεια της πατάτας στην Αρκαδία, όπου οι παραγωγοί περιμένουν να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα της περασμένης χρονιάς.

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι αν και έχει προηγηθεί μία χρονιά προβληματική και η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, η έκταση της καλλιέργειας δεν έχει μειωθεί καθόλου. Ο παραγωγός Γιώργος Κλαδούρης τονίζει ότι «η έκταση της καλλιέργειας δεν έχει μειωθεί φέτος, αν και την περασμένη χρονιά είχαμε προβλήματα τόσο στη διάθεση της παραγωγής στις λαϊκές όσο και με την τιμή που διαμορφώθηκε. Φέτος, ανησυχούμε λόγω της ανομβρίας, αλλά και των προβλημάτων που υπάρχουν μετά την απαγόρευση χρήσης συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι παρουσιαστεί, αφού οι παραγωγοί περνάνε ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές». Σημειώνεται ότι πέρσι η τιμή κυμάνθηκε από τα 16 έως τα 22 λεπτά.

Σχετικά με τη σποροκαλλιέργεια, ο σποροπαραγωγός πατάτας, Γιώργος Καλαμούτσος, σημειώνει πως «στην Αρκαδία η σποροκαλλιέργεια βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά η απόσυρση των παλιών φυτοφαρμάκων έχει δημιουργήσει προβλήματα στην αντιμετώπιση του σιδηρούληκα και κανείς δεν εγγυάται για τα αποτελέσματα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα σημαντικό, αφού μπορεί να καταστρέψει την παραγωγή».

Στα Βούρβουρα, που αποτελούν και τη μοναδική περιοχή σποροκαλλιέργειας στην Αρκαδία, καλλιεργούνται και πιστοποιούνται μέχρι 600 στρέμματα σπόρου.

Εν αναμονή των κορωνοενισχύσεων στη Δράμα

Εν τω μεταξύ, οι πατατοπαραγωγοί στον Νομό Δράμας πήγαν σε πολιτικούς, έκαναν ερωτήσεις και τους στήριξαν αντιπεριφερειάρχες, Σύλλογοι, Ενώσεις για να πετύχουν αποζημίωση για τη φθινοπωρινή πατάτα και ένταξη στα πληττόμενα λόγω Covid-19 προϊόντα.

Για να χαρακτηριστεί επιτυχία η κινητοποίηση και να καταφέρουν οι παραγωγοί να σπείρουν, πρέπει να έρθουν στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου τα 4 εκατ. ευρώ που περιμένουν. Κραυγή αγωνίας μεταφέρει, για μια ακόμη φορά, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών της ΕΑΣ Δράμας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, Απόστολος Βέσμελης, τονίζοντας πως αν καθυστερήσουν τα χρήματα, οι αγρότες δεν θα μπουν στα χωράφια.

«Γνωρίζουμε πόσα λεφτά θα πάρουμε, έχει υπογράψει ο υπουργός, κ. Λιβανός, δεν έχει υπογράψει ακόμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Σκυλακάκης. Είναι 205 ευρώ το στρέμμα και αφορούν την καλοκαιρινή και τη φθινοπωρινή πατάτα».

Ο κ. Βέσμελης σημειώνει ότι στη Δράμα καλλιεργούνται 19.980 στρέμματα πατάτας από τα 120.000 πανελλαδικά, με τις περισσότερες εκτάσεις να εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο. Οι παραγωγοί εξαρτώνται από τις αποζημιώσεις, γιατί το 80% από τα καλλιεργητικά έξοδα γίνεται στη σπορά. Οι αγρότες της περιοχής δεν μπόρεσαν να ξοφλήσουν τους περσινούς λογαριασμούς στους γεωπόνους, στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων, εξαιτίας της πολύ χαμηλής τιμής και δεν μπορούν να σπείρουν.