Πατάτα: Δεν λέει να σηκώσει κεφάλι η τιμή

Στο δυσοίωνο τοπίο που έχει διαμορφωθεί φέτος από νωρίς για την πατατοκαλλιέργεια, αρχής γενομένης από τις πρώιμες περιοχές της Πελοποννήσου, καλούνται να ξεκινήσουν τη συγκομιδή και οι παραγωγοί της Θήβας μετά τις 20 του μήνα.

«Παραγωγικά περιμένουμε μια καλή χρονιά, με καλές αποδόσεις για την περιοχή της Θήβας, της τάξης των 4 τόνων το στρέμμα», μας είπε ο Θηβαίος καλλιεργητής Δημήτρης Ματάλας. Ο ίδιος, ωστόσο, μεταφέροντας το γενικευμένο κλίμα ανησυχίας που υπάρχει για την εμπορική διαδρομή και την τιμή του προϊόντος, επισημαίνει πως το γεγονός ότι η τιμή για την πατάτα της Καλαμάτας, της Ηλείας και της Αχαΐας έχει πέσει στα 15-16 λεπτά, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα πιο κάτω, προβληματίζει σοβαρά τους παραγωγούς. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει, «θα προσπαθήσουμε να τις κρατήσουμε όσο μπορούμε στα ψυγεία, γιατί στο χώμα δεν μπορούν να μείνουν με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιρού, αφουγκραζόμενοι την αγορά, μήπως πετύχουμε καλύτερες τιμές. Είναι ολοφάνερο ότι με 4 τόνους το στρέμμα και 15 λεπτά το κιλό είμαστε κάτω από το κοστολόγιο».

Στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, όπου εδώ και λίγες μέρες συγκομίζεται η πατάτα της καλοκαιρινής περιόδου, το ξεκίνημα σηματοδοτούν τιμές κάτω από 26 λεπτά το κιλό. «Η ζήτηση είναι αναιμική και το προϊόν σχεδόν στα αζήτητα. Αυτήν τη στιγμή, πουλάμε κάτω από 26 λεπτά και πολλοί καλλιεργητές αφήνουν την πατάτα στα χωράφια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση του κόστους», μας είπε ο Δημήτρης Κίπρας από την Καστέλλα Ευβοίας.

Κόλλησε στα 15 λεπτά στην Πελοπόννησο

Στο μεταξύ, στην Πελοπόννησο, η τιμή δεν λέει να σηκώσει κεφάλι, με τα αυξημένα στρέμματα που φυτεύτηκαν φέτος κυρίως στην περιοχή της Ηλείας και τις υψηλές αποδόσεις που προστίθενται στο κάδρο των φετινών δεδομένων.

Όπως μας είπε ο Νίκος Καπώνης, παραγωγός και έμπορος από το Κουρτέσι Ηλείας, οι όποιες εξαγωγές πραγματοποιήθηκαν μέχρι ενός σημείου σταμάτησαν, δεδομένου ότι μπήκαν και άλλες χώρες στην παραγωγή, όπως η Ρουμανία, που προμηθευόταν από την Ελλάδα και τροφοδοτεί και τις γύρω από αυτήν χώρες.

«Η τιμή διαμορφώνεται στα 15 λεπτά στο χωράφι. Η απορρόφηση είναι προβληματικά υποτονική και, παρά το γεγονός ότι στα σούπερ μάρκετ μπαίνουν ελληνικές πατάτες, υπάρχουν ακόμη μεγάλες ποσότητες από την Αίγυπτο στις αποθήκες, στις λαχαναγορές, στα νησιά κ.λπ..

Παράλληλα, η εστίαση μπορεί να ξαναλειτουργεί, όμως, δουλεύει κυρίως με προτηγανισμένη, που σε ποσοστό 90% είναι εισαγόμενη», τόνισε ο Ηλείος παραγωγός, εκτιμώντας πως «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να σηκώσουν κεφάλι οι τιμές. Μπαίνουν κι άλλες περιοχές μέσα στον μήνα και τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα». Από τη μια, οι αθρόες εισαγωγές, από την άλλη, το γεγονός ότι ήρθε η μία περιοχή πάνω στην άλλη λόγω της καλοκαιρίας, δηλαδή πριν τελειώσει καλά-καλά η Μεσσηνία μπήκαν η Ηλεία και η Αχαΐα, δημιουργήθηκε μεγάλη προσφορά σε μια αγορά με πολύ αργούς ρυθμούς απορρόφησης, είναι η εκτίμηση του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης, Γιάννη Μπλάνα.

Ο ίδιος εκφράζει φόβους ότι «και παρά την επιστροφή των λαϊκών και της εστίασης σε πλήρη λειτουργία δεν μπορεί να αποκατασταθεί επαρκώς αυτό που έχει δημιουργηθεί, γιατί πλέον είναι μεγάλες οι ποσότητες στην αγορά και από τις άλλες περιοχές που ξεκινούν τη συγκομιδή».