Πατάτα: Ικανοποίηση για τις τιμές στην όψιμη, αλλά προβλέψεις για συρρίκνωση της παραγωγής

Ικανοποιητική δείχνει η φετινή συγκομιδή της όψιμης πατάτας στη Μεσσηνία, με δεδομένο ότι απόδοσή της κρίθηκε πολύ καλή, ενώ οι τιμές ανέβηκαν αισθητά. Ο Γιώργος Γκούμας, εξαγωγέας και παραγωγός, επισημαίνει ότι «η όψιμη πατάτα για πολλούς δεν είναι βασική καλλιέργεια, αλλά δευτερεύουσα. Λόγω της ζημιάς που είχαν υποστεί οι παραγωγοί από την ανοιξιάτικη, κράτησαν σπόρους, και κάποιοι φύτεψαν όψιμες, που άρχισαν τη συγκομιδή τους αρχές Νοεμβρίου.

Οι πατάτες αυτές διοχετεύθηκαν στην εσωτερική αγορά με 50-60 λεπτά», αναφέρει ο ίδιος και συνεχίζει: «Η όψιμη πατάτα έρχεται ως δεύτερη επιλογή για τους παραγωγούς, αφού η απόδοση της πρώιμης και ανοιξιάτικης είναι διπλάσια. Συνήθως οι ανοιξιάτικες πιάνουν 3,5-4 τόνους το στρέμμα, ενώ οι όψιμες κινούνται περίπου στους 2 τόνους».

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της τιμής για την όψιμη, ο πατατοπαραγωγός Γιώργος Δουβής τονίζει ότι «συνήθως η τιμή της κινείται στα 30 λεπτά, αλλά φέτος υπάρχει αυτή η διαφορά με τον διπλασιασμό της τιμής, με δεδομένο ότι έγινε πρόσθετη καλλιέργεια μετά τα προβλήματα με την ανοιξιάτικη».

Από την πλευρά του, ο κ. Γκούμας, αναφερόμενος στην πορεία της καλλιέργειας, τόνισε πως «ήδη οι εκτάσεις της ανοιξιάτικης πατάτας εμφανίζουν σημαντική μείωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 800 τόνους πιστοποιημένου πατατόσπορου που χρησιμοποιείται συνήθως, η φετινή καλλιέργεια δεν θα ξεπεράσει τους 500 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι από 3.300 στρέμματα που καλλιεργούσαμε θα πάμε σε μία καλλιέργεια στα 2.000 στρέμματα. Είναι η μεγαλύτερη πτώση της ανοιξιάτικης πατάτας τα τελευταία 40 χρόνια».

Για την πορεία της όψιμης πατάτας, που πέτυχε μία από τις καλύτερες τιμές των τελευταίων ετών, μίλησε και ο παραγωγός Χρήστος Θεοδωρακόπουλος: «Η φετινή απόδοση ήταν εντυπωσιακή. Μπορώ να σας πω ότι έφτασε από ένα κιλό σπόρο να μαζέψουμε και 20 κιλά πατάτας. Είχαμε πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Η πατάτα έγινε ανάρπαστη, στα μανάβικα πουλάμε στα 80 λεπτά για να αποφύγουμε τους μεσίτες. Επειδή η Τρίπολη δεν είχε φέτος ποσότητα, ζήτησαν πρόσθετες από εμάς».

Σε ό,τι αφορά τη μείωση της καλλιέργειας, ο κ. Θεοδωρακόπουλος επεσήμανε πως «οι αυξήσεις σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα θα οδηγήσουν σε νέα μείωση της παραγωγής. Του χρόνου δεν θα καλλιεργήσουν ούτε οι μισοί, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα».