Πατάτα: Καλή η παραγωγή, συγκρατημένη αισιοδοξία για τις τιμές

Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία της συλλογής της πατάτας από τις πρωιμότερες περιοχές, κυρίως της Μεσσηνίας. Τη σκυτάλη παίρνουν οι δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου, όπως η Αμαλιάδα και σε λίγες ημέρες η Βάρδα. Παράλληλα, ολοκληρώνεται ο κύκλος των φυτεύσεων στις ψυχρότερες περιοχές της χώρας και προς τα τέλη καλοκαιριού θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος, κυρίως στις νότιες περιοχές.

Σε γενικές γραμμές, η εικόνα που παρουσιάζει η πατάτα για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, κρίνεται καλή ως προς την παραγωγή και τις αποδόσεις χωρίς μεγάλες αποκλίσεις. Το πρόβλημα περισσότερο εστιάζεται στο θέμα των τιμών, που σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής το οποίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο, επηρεάζει τους παραγωγούς και τους στρέφει σε άλλες καλλιέργειες.

Ο Γιώργος Γκούμας, παραγωγός και έμπορος πατάτας από την Καλαμάτα, κάνει λόγο για μια μέση χρονιά. Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποδόσεων, για τον ίδιο κινήθηκαν μεσοσταθμικά στους 3,5 τόνους το στρέμμα, με πολύ καλή ποιότητα. Εκείνο όμως που τον προβληματίζει ιδιαίτερα είναι το κόστος παραγωγής, που ξεπερνά τα 1.000 ευρώ το στρέμμα, αλλά και το ζήτημα των τιμών. «Ξεκινήσαμε τη συλλογή της πατάτας τον Μάρτιο από τα 55 λεπτά και φτάσαμε σε σημερινές τιμές στα 35-40». Ελπίζει όμως ότι «λόγω της έλλειψης που αρχίζει να παρουσιάζεται ακόμα και από την Αίγυπτο, οι τιμές θα ξεπεράσουν το επόμενο διάστημα τα 50 λεπτά».

Επίσης, επισημαίνει τα πάγια προβλήματα στην εμπορία του προϊόντος και ειδικότερα της πρώιμης πατάτας Μεσσηνίας, που για τον ίδιο οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν στήριξαν την παραγωγή. «Το 80% από αυτές που διακινούνται στα ράφια τους είναι εισαγόμενες», λέει, ενώ παράλληλα αναφέρεται στον αθέμιτο ανταγωνισμό «λόγω μειωμένων ελέγχων από την πολιτεία στις εισαγόμενες πατάτες» και τονίζει ότι «εξάγονται ακόμη και στο εξωτερικό, με ελληνική ταυτότητα».

Βάρδα Ηλείας: Σε 15 μέρες η συλλογή

Για καλή χρονιά και με καλή εικόνα στην παραγωγή κάνει λόγο ο Βασίλης Τσιρίκος, γεωπόνος από τη Βάρδα Ηλείας. Εκτιμά ότι η συλλογή θα ξεκινήσει σε 15 ημέρες ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν. Σχετικά με το θέμα της πατάτας στην περιοχή του, δείχνει να προβληματίζεται για το μέλλον της καλλιέργειας. «Για την Ηλεία, η πατάτα αποτελεί μία παραδοσιακή καλλιέργεια, όμως το τελευταίο διάστημα, με την επέκταση των θερμοκηπίων φράουλας, παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, σε σημαντικό ποσοστό».

Στερεά Ελλάδα: Πάνω από έναν μήνα οι πρωιμότερες

Στην τελική φάση εισέρχεται η παραγωγή πατάτας στις πρωιμότερες περιοχές της Στερεάς. Στις Λιβανάτες ολοκληρώνεται η ανθοφορία και, όπως εκτιμούν οι παραγωγοί, στις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει η συλλογή.

Ο Δημήτρης Μπουράμας, παραγωγός από την περιοχή, υποστηρίζει ότι «η χρονιά δείχνει καλή και αν δεν υπάρξουν προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες στο επόμενο διάστημα, οι παραγωγές θα είναι ικανοποιητικές». Προβληματισμένος όμως εμφανίζεται σε θέματα φυτοπροστασίας, καθώς για τον ίδιο η πατάτα είναι ευάλωτη και δεν έχει εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης. «Σκευάσματα που χρησιμοποιούσαμε μέχρι και σήμερα έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε στην αντιμετώπιση ασθενειών και εντόμων αυτή την περίοδο», υποστηρίζει.

Κάτω Νευροκόπι: Οι βροχές δυσχεραίνουν τις φυτεύσεις

Για μια δύσκολη χρονιά στο ξεκίνημα της καλλιέργειας κάνει λόγο ο Απόστολος Βέσμελης, μέλος της ομάδας πατατοπαραγωγών Κάτω Νευροκοπίου. Διευκρινίζει ότι «από τον αρχικό προγραμματισμό της φύτευσης μπορεί να ξεπεράσει και τις 15 ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», επισημαίνει ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των καλλιεργούμενων εκτάσεων και με τα μέχρι τώρα στοιχεία που διαθέτει ο συνεταιρισμός, παρατηρεί μια δυστοκία στις τελικές αποφάσεις των παραγωγών για το αν θα κρατήσουν την πατάτα ή θα τη μειώσουν. «Υπάρχουν προβλήματα και αντικειμενικές δυσκολίες ως προς τις τελικές αποφάσεις των παραγωγών για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες. Εκτιμώ ότι με δυσκολία θα κρατήσουμε εκτάσεις όπως την περσινή περίοδο». Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στο θέμα των μειωμένων αποθεμάτων, υποστηρίζοντας ότι «σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εμπορίας, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές ποσότητες προς πώληση».

 

yap