Πατάτα: «Πολεμικό» είδος την περίοδο του κορωνοϊού

Θετικό το ξεκίνημα για την ανοιξιάτικη συγκομιδή

γράφουν οι Νικολέτα Τζώρτζη, Γιώργος Αργυρίου

Αισιόδοξα ξεκίνησε η συλλογή της πατάτας σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου. Οι τιμές κυμαίνονται στα 45-50 λεπτά/κιλό, ενώ οι αποδόσεις στους 6,5 τόνους/στρέμμα, τουλάχιστον στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Αν και θεωρείται ένα «πολεμικό» είδος, σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε λόγω της πανδημίας, όχι μόνο αντέχει ως προϊόν σε σχέση με άλλα πιο ευπαθή τρόφιμα, αλλά αποτελεί βασικό αγαθό που δεν λείπει από κανένα σπιτικό, όπως συμβαίνει με τα ζυμαρικά και τα όσπρια.

Με το δεδομένο αυτό, οι παραγωγοί πατάτας σε Ηλεία και Αχαΐα έχουν ξεκινήσει δειλά- δειλά να βγάζουν στην αγορά τις πρώτες πρώιμες υπαίθριες εαρινές πατάτες, με την ελπίδα να καταφέρουν μια καλή τιμή διάθεσης του προϊόντος τους.

Στα 45-50 λεπτά/κιλό οι πρώτες υπαίθριες

Προϋπόθεση, ωστόσο, για μια καλή χρονιά θα αποτελέσει η ζήτηση του προϊόντος και, κατ’ επέκταση, η διατήρηση μιας καλής τιμής για τον παραγωγό. Κάτι τέτοιο, όμως, όπως εξηγούν στην «ΥΧ» πατατοπαραγωγοί της Ηλείας, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, καθώς, από τη μία μεριά, υπάρχει αθρόα εισαγωγή πατάτας από χώρες όπως η Αίγυπτος και η Κύπρος και, από την άλλη, μετά τις 20 Απριλίου, θα έχουμε μαζική προσφορά ελληνικής πατάτας. «Υπάρχει μεγάλη αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι, με την προσφορά να είναι μεγάλη και τη ζήτηση αμφίβολη.

Καθοριστικό παράγοντα για την τύχη του προϊόντος θα έχει βέβαια και ο περιορισμός των παράνομων ελληνοποιήσεων που μαστίζει την καλλιέργεια», κατέστησε σαφές στην «ΥΧ» ο πρόεδρος των πατατοπαραγωγών Ηλείας, Ανδρέας Τσουκαλάς. Τονίζει, ωστόσο, πως η εαρινή πατάτα είναι ένα κατ’ εξοχήν εξαγωγικό προϊόν σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία και γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού. «Ήδη, αυτές τις ημέρες έχουν ξεκινήσει οι πρώτες υπαίθριες, που πωλούνται στα 45-50 λεπτά το κιλό», σύμφωνα με τον ίδιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του παραγωγού και εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων, Διονύση Τακτικού, ο οποίος ανέφερε στην «ΥΧ» πως εάν δεν κάνουμε εξαγωγές, οι τιμές δεν θα μπορέσουν να κρατηθούν. «Τους μήνες Απρίλιο και Μάιο συνήθως η ζήτηση πατάτας είναι αυξημένη στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Λόγω, όμως, του κορωνοϊού, οι συνθήκες έχουν αλλάξει και μέχρι στιγμής η ζήτηση εκτός ελληνικών συνόρων είναι μειωμένη κατά 15%.

Και αυτό διότι όλες οι χώρες λόγω της πανδημίας κράτησαν ποσότητες πατάτας για να τη διοχετεύσουν στην εγχώρια αγορά τους, που σε άλλες περιπτώσεις θα προορίζονταν για εξαγωγή», διευκρίνισε ο κ. Τακτικός, ευχόμενος αυτό να αλλάξει και η ελληνική πατάτα να έχει καλύτερη τύχη. «Πρέπει να δώσουμε σημασία στην εξαγωγή. Είμαστε μια περιοχή που λόγω κλιματικών συνθηκών έχουμε τη δυνατότητα να βγάζουμε πατάτες δύο φορές τον χρόνο και να μπορούμε να προμηθεύουμε την εγχώρια και τη διεθνή αγορά με φρέσκιες πατάτες τον Απρίλιο και το Μάιο, μέχρι και τον Ιούνη», πρόσθεσε ο κ. Τακτικός.

Αύξηση κατά 15% των καλλιεργούμενων εκτάσεων

Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα οι πατάτες είναι εξαιρετικές, καθώς ευνόησαν και οι καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον κ. Τακτικό, φέτος οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν αυξηθεί κατά περίπου 15% σε σχέση με πέρυσι, καθώς πολλοί παραγωγοί, βλέποντας την περσινή καλή πορεία του προϊόντος, θέλησαν να καλλιεργήσουν περισσότερα στρέμματα.

Υπολογίζεται πως σε Ηλεία και Αχαΐα θα παραχθούν περί τους 33.000 τόνους πατάτες. Για να προφυλαχτεί το προϊόν, ο κ. Τακτικός προτείνει σε περιόδους όπως η φετινή, που υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πατάτας, να επιβληθεί από την πολιτεία δασμός της τάξης του 10% στις εισαγωγές, ως μια προσπάθεια για τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής.

Αισιόδοξο το ξεκίνημα στη Μεσσηνία

Θετικό είναι το ξεκίνημα της ανοιξιάτικης πατάτας της Μεσσηνίας, που για ακόμη μία χρονιά καλείται να ξεπεράσει τον σκόπελο του ανταγωνισμού με την αιγυπτιακή πατάτα και να κρατήσει τις τιμές που θα αφήσουν ικανοποιημένους τους παραγωγούς.

Ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας και πατατοπαραγωγός, Κώστας Κατσούλης, επεσήμανε ότι «την περασμένη εβδομάδα η πατάτα ξεκίνησε με τιμή στα 60 λεπτά για τις χοντρές και 40 λεπτά για τις λεπτές. Αυτή την εβδομάδα, η τιμή έπεσε στα 45-50 λεπτά, αφού μπήκε η αιγυπτιακή πατάτα. Πιστεύω ότι θα ομαλοποιηθεί η αγορά σε λίγες μέρες και όλα θα πάνε καλά τελικά για τον παραγωγό. Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια, παραμένει σχεδόν η ίδια, αλλά με πτωτικές τάσεις».

Από την άλλη πλευρά, ο Μεσσήνιος εξαγωγέας και παραγωγός, Γιώργος Γκούμας, δήλωσε: «Το ξεκίνημα έγινε στις 6 Απριλίου με αποδόσεις 6,5 τόνους ανά στρέμμα με τις ποικιλίες spunta και farida. Οι τιμές ξεκίνησαν στα 50 λεπτά τα μεγάλα μεγέθη και στα 40 λεπτά τα μικρά και σε σχέση με πέρσι είναι περίπου ίδια η τιμή με διαφορά πέντε λεπτά». Σε ό,τι αφορά την προοπτική της φετινής πατάτας, ο Γιώργος Γκούμας υποστήριξε ότι «αυτή την εβδομάδα ήταν αυξημένο το ενδιαφέρον της εσωτερικής αγοράς και τώρα πλέον που τελείωσε το Πάσχα των καθολικών θα ανοίξουν και οι αγορές του εξωτερικού». Τέλος, ο Γιώργος Γκούμας επεσήμανε ότι οι εισαγωγές αιγυπτιακής πατάτας ήταν φέτος ιδιαίτερα αυξημένες, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου, φθάνοντας τους 72.000 τόνους.

Συγκρατημένοι οι παραγωγοί στην Αρκαδία

Ενώ στη Μεσσηνία έχουν μπει για τα καλά στη μάχη της αγοράς, στην Αρκαδία τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς σύμφωνα με τον Γιώργο Κλαδούρη, «η καλλιέργεια και φέτος θα είναι κανονική και εάν υπάρξει μία μείωση θα οφείλεται στον φόβο παραγωγών για έλλειψη νερού, αφού τον χειμώνα δεν είχαμε χιονοπτώσεις ή τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις». Από το Κέντρο Σποροπαραγωγής, που λειτουργεί στην Αρκαδία, ο Πιέρρος Δημάκος μας επεσήμανε ότι «την περασμένη χρονιά πιστοποιήθηκαν 65 τόνοι και φέτος δεν αναμένεται να αλλάξει η κατάσταση και υπολογίζουμε ότι θα καλλιεργηθούν περίπου 600 στρέμματα. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι η πιθανή έλλειψη νερού τους επόμενους μήνες, από τον Μάιο και μετά θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα».