Παύση σποράς λόγω καιρού, αλλά με θετικό μομέντουμ ο ηλίανθος

Ελκυστικός είναι φέτος για τους παραγωγούς ο ηλίανθος, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Μια σειρά παραγόντων, με βασικότερο την αύξηση της τιμής στα συμβόλαια, από τα 35 στα 37 λεπτά, δίνει ώθηση στην καλλιέργεια. Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία, όπου καλλιεργείται η συντριπτική πλειονότητα των εκτάσεων, μια υπολογίσιμη μερίδα παραγωγών που δεν μπόρεσαν να σπείρουν σιτηρά το φθινόπωρο κράτησαν τα χωράφια για να βάλουν ηλίανθο.

Αν συνυπολογίσουμε στα παραπάνω και το αρνητικό κλίμα στο βαμβάκι, οι εκτιμήσεις για άνοδο των καλλιεργούμενων εκτάσεων, τουλάχιστον κατά 10%, μοιάζουν αρκετά ασφαλείς, τοποθετώντας το ταβάνι πανελλαδικά πιθανώς και πάνω από τα 900.000 στρέμματα.

Οι βροχές πήγαν πίσω τις σπορές

Σύμφωνα με τον νέο σε ηλικία, αλλά έμπειρο παραγωγό, Χρήστο Τσιμερίκα, από τη Γουμένισσα του Κιλκίς, οι σπορές στην περιοχή έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό: «Ειδικά στη δική μας περιοχή, τα περισσότερα χωράφια έχουν σπαρθεί. Προσωπικά ολοκλήρωσα τη σπορά στις 22 Μαρτίου. Συνήθως σπέρνουμε νωρίς και χρησιμοποιούμε την καλλιέργεια σαν αμειψισπορά για τα σιτάρια. Από εδώ και πέρα, θέλουμε καλές, ανοιξιάτικες μέρες, αν και ο ηλίανθος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό». Από την πλευρά του ο παραγωγός από τη Ζώνη του Έβρου, Γιώργος Καζακούδης, ανέφερε στην «ΥΧ»: «Εγώ πρόλαβα και τελείωσα εδώ και μερικές μέρες, άλλοι συνάδελφοι δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν, γιατί έπιασαν οι βροχές. Ο Βασίλης Ευσταθόπουλος, παραγωγός από τη Δράμα, σταμάτησε τη σπορά και περιμένει να μπει στο χωράφι για να την ολοκληρώσει: «Ξεκινήσαμε, αλλά λόγω βροχοπτώσεων σταματήσαμε. Μόλις ανοίξει ο καιρός, θα βάλουμε και τα υπόλοιπα».

Σχολιάζοντας επί του θέματος ο πρόεδρος της εταιρείας «Φυτοενέργεια» από τις Σέρρες, Οδυσσέας Γαβρανίδης, σημείωσε: «Ο κόσμος δεν έχει προλάβει να σπείρει σε αρκετές περιοχές λόγω του καιρού. Πάντως, υπάρχει χρονικό περιθώριο, ακόμα και στα μέσα Μαΐου οι παραγωγοί να σπείρουν κανονικά ηλίανθο».

Οι εκτιμήσεις για στρέμματα και αποδόσεις

Ο κ. Γαβρανίδης θεωρεί ότι η τάση φέτος ως προς τις καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι αυξητική: «Οι εκτιμήσεις μας είναι για αύξηση που θα μπορούσε να ανέλθει σε ένα ποσοστό της τάξης του 10%. Ωστόσο, σαφέστερη εικόνα θα έχουμε σε περίπου δύο εβδομάδες». Με την ανωτέρω εκτίμηση συμφωνεί και ο κ. Τσιμερίκας: «Σίγουρα, η τιμή βοηθά στην επιλογή της καλλιέργειας, αλλά και στην αύξηση των εκτάσεων. Επεκτείνοντας τη σκέψη του, μας λέει: «Καθοριστικός παράγοντας για τον ηλίανθο είναι και η τιμή του βαμβακιού. Φέτος, με την όλη κατάσταση και το πρωτόγνωρο που ζούμε όλοι με τον κορωνοϊό και με ένα κακό προηγούμενο πέρσι, τα 38 λεπτά του βαμβακιού, με πολύ λιγότερα έξοδα και 37 λεπτά τιμή στον ηλίανθο, οι αγρότες θα κάνουν τον λογαριασμό και θα διαλέξουν τον ηλίανθο. Λόγω της κατάστασης και επειδή το βαμβάκι είναι ένα προϊόν που εξάγεται, είναι πιθανόν να υποχωρήσει».

Αύξηση βλέπει και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάμπης Κουμπρίδης: «Φέτος, γίνεται μεγάλη στροφή στα ηλιόσπορα, γιατί έχουν εγγυημένη τιμή τα 37 λεπτά. Ακόμα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πλήρως τα καλλιεργούμενα στρέμματα, αλλά αν συνεχίσουν οι σπορές με τα υπάρχοντα δεδομένα, όπου αρκετοί πατροπαράδοτοι βαμβακάδες αντικαθιστούν τουλάχιστον τις μισές καλλιεργούμενες εκτάσεις με ηλίανθο, μπορεί να δούμε αύξηση ακόμα και πάνω από 20% στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της περιοχής».

Κατά τον Δραμινό παραγωγό Βασίλη Ευσταθόπουλο, ακόμα μια αιτία αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων οφείλεται στο γεγονός ότι σε αρκετά χωράφια που δεν είχαν σπαρθεί το φθινόπωρο λόγω έλλειψης βροχών, την άνοιξη θα μπει ηλίανθος: «Για αρκετούς μήνες δεν είχαμε βροχές, ενώ μετά άρχισε να βρέχει συνέχεια, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αποτελειώσουμε τη σπορά. Έμεινε ανολοκλήρωτη, τελείωσε ο Δεκέμβρης, πιάσαμε Γενάρη, μετά ήταν αργά».

Ως προς τις αποδόσεις, ο ίδιος μας είπε: «Είχαμε δύο χρονιές που ήμασταν στα 200 κιλά κατά μέσο όρο. Για μένα ήταν εξαιρέσεις, επειδή έτυχε να βρέξει. Συνήθως, πέφτουμε αρκετά χαμηλότερα, τα χώματα εδώ δεν βοηθούν τις αποδόσεις. Σε άλλες περιοχές που έχουν δυνατά χωράφια πιάνουν 300 κιλά απότιστα».

Ξερικά είναι και τα χωράφια του Χρήστου Τσιμερίκα από το Κιλκίς, ο οποίος ανέφερε ότι «συνήθως εδώ πιάνουμε από 180 έως 220 κιλά ανά στρέμμα. Με 180 κιλά ανά στρέμμα κάνεις την αμειψισπορά σου, δυναμώνει το χωράφι, απαλλάσσεσαι και από τα ζιζάνια και πας στην επόμενη σπορά με θετικό πρόσημο, χωρίς να σημαίνει ότι πλούτισες. Σε ένα ποτιστικό χωράφι, όπου ένας καλός παραγωγός φροντίζει το χωράφι, μπορεί να πιάνει 300 κιλά ή και περισσότερα. Εκεί μιλάμε για ένα καλό έσοδο».