ΠΕ Κρήτης: Οδικός Χάρτης Ενεργειών για την αντιμετώπιση της Xylella

«Ο Οδικός Χάρτης Ενεργειών» ανά εμπλεκόμενο φορέα στη  Περιφέρεια Κρήτης για την αντιμετώπιση του παθογόνου  «Xylella Fastidiosa» σε ενημερωτική εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης

Σκοπός  της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο (συνεδριακός χώρος Παγκρήτιας Τράπεζας) ήταν η ενημέρωση του κοινού,  σχετικά με το παθογόνο Ξυλέλλα και την παρακολούθησαν γεωπόνοι, (ΑΕΙ-ΑΤΕΙ), φυτωριούχοι, φοιτητές, παραγωγοί αλλά και πολίτες.

Στην ημερίδα συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης  Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του πρωτογενή τομέα που αποτελεί ένα από τους πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου αλλά και  στη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας στο νησί. Ο κ. Χνάρης μίλησε για όλες τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες που έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Κρήτης  για την πρόληψη του παθογόνου Ξυλλέλα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Xylella: Μετάδοση, συμπτώματα & τρόποι αντιμετώπισης

«Η Περιφέρεια Κρήτης με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων που εκπόνησε τον «οδικό χάρτη ενεργειών για το «Xylella Fastidiosa»  στοχεύει να προσεγγίσει το θέμα ολοκληρωμένα, αντικειμενικά, και εξειδικευμένα έτσι ώστε να αποφύγει την έλευση του παθογόνου στη χώρα μας αλλά και αν αυτό δεν αποφευχθεί όλοι μαζί να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα.

Εισηγητές στην ημερίδα  ήταν οι: Ευγενία Στυλιανού, Γεωπόνος από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης, & αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ ΠΚ,  Χρήστος Αραμπατζής, Γεωπόνος από τη Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, Τμ.  Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, του ΥΠΑΑΤ , Δρ. Δημήτριος Γκούμας, Καθηγητής Φυτοπαθολογίας – Βακτηριολογίας, από το ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ και Δρ. Εμμανουήλ Ροδιτάκης, Ερευνητής Εντομολόγος, από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Σε παρέμβαση που έκανε ο κος Καγιάς, προϊστάμενος Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ, ανέφερε ότι  η προσέγγιση του περιεχομένου και η μεθοδολογία εκπόνησης του Οδικού Χάρτη είναι πρωτοποριακή στη Κρήτη. Επεσήμανε επίσης ότι η Περιφέρεια Κρήτης πρωτοπόρησε και είναι η μοναδική έως τώρα σε όλη την χώρα,  που όχι μόνο διαθέτει τέτοιο σχεδιασμό αλλά τον υλοποιεί με αυτοχρηματοδότηση. 

Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν επίσης από την  κα. Τσαγκαράκου, προϊσταμένη του Ινστιτούτου Ελαίας Υποτροπικών & Οίνου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ  & τον κο Βερβερίδη κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης.

Η Περιφέρεια Κρήτης, και οι εμπλεκόμενοι επιστημονικοί φορείς απευθύνουν  κάλεσμα συστράτευσης-συνεργασίας όλων,  για την αποφυγή έλευσης του συγκεκριμένου παθογόνου στην Κρήτη και την προστασία, τόσο της Ελαιοπαραγωγής όσο και της πρωτογενούς παραγωγής συνολικότερα.