Πέλλα-Ημαθία: Ανησυχούν οι αγρότες για «ψαλίδισμα» στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ απέστειλαν αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας, με αφορμή τις καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων για ζημιές από παγετό, βροχοπτώσεις και χαλάζι του 2023, αλλά και των καθυστερήσεων στην έκδοση των πορισμάτων από τους εκτιμητές του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την επιστολή, την οποία υπογράφουν ανεξάρτητοι, αλλά και συνεταιρισμένοι μικροκαλλιεργητές των δύο όμορων περιφερειακών ενοτήτων, οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού έχει τελειώσει σχεδόν ο μήνας και έχουν μείνει απλήρωτες οι υποχρεώσεις τους σε φάρμακα, λιπάσματα, τράπεζες κ.λπ., ενώ έχει ξεκινήσει η επόμενη καλλιεργητική περίοδος, η οποία κινδυνεύει να είναι υποβαθμισμένη.

«Ψαλίδισμα»

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί τους χιλιάδες δενδροκαλλιεργητές των δύο περιοχών, σύμφωνα με τον παραγωγό Χρήστο Τσιρανίδη, είναι οι πληροφορίες για μείωση των ποσοστών των αποζημιώσεων έως και 30%, σε κιλά και ποσοστά, όπως και η πληροφορία για καταβολή των πληρωμών σε τρεις δόσεις, που θα έχει εξοντωτικά αποτελέσματα για τους αγρότες.

«Τα πορίσματα, που ήρθαν από την προηγούμενη Παρασκευή στους αγρότες, επιβεβαιώνουν ‘‘ψαλίδισμα’’ της τάξης άνω του 30% στις αποζημιώσεις. Προσωπικά, μου ήρθε μηδενικό πόρισμα που σημαίνει ότι δεν είχα ζημία στην αγροτική παραγωγή μου και, μάλιστα, για δέντρα οκτώ ετών, δηλαδή μέγιστων αποδόσεων και σε μια καλή παραγωγική περιοχή με δυνατές αποδόσεις και γόνιμο έδαφος».

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρανίδης, στις υπερπρώιμες ποικιλίες τα πράγματα είναι καλά σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των αποζημιώσεων, ωστόσο, στις μεσοπρόθεσμες ποικιλίες και στις όψιμες αρχίζει το μεγάλο «ψαλίδισμα».

«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, αντιλαμβανόμαστε ότι τα λεφτά δεν φτάνουν, λόγω του γεγονότος ότι οι ζημιές γίνονται ολοένα και περισσότερες και παρά το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ είναι αυτοχρηματοδοτούμενος από τους αγρότες και η ασφάλιση είναι υποχρεωτική σε αυτόν», αναφέρει ο παραγωγός.

Τονίζει, δε, όπως επισημαίνεται και στην επιστολή, ότι τα ποσοστά εκτίμησης μειώνονται, γιατί τα χρήματα δεν φτάνουν και ακολουθεί πλήθος ενστάσεων που τις περισσότερες φορές έρχονται μηδενικά. Με αυτόν τον τρόπο, ο ΕΛΓΑ κερδίζει, καθώς μεταφέρει το πρόβλημα από ένα έως και τρία χρόνια, ελπίζοντας τα επόμενα έτη να μην έχει πολλές ζημιές και με τις νέες εισφορές να κάνει εξόφληση των προηγούμενων ετών.

«Το 2023, ήταν μια χρονιά κατά την οποία υπάρχουν 45 σελίδες με αναγγελίες καταστροφών σε όλη την Ελλάδα. Τα 180 εκατ. που βάζουν παραδοσιακά οι αγρότες και άλλα 40 εκατ. που χρηματοδοτεί το κράτος δεν φτάνουν να καλύψουν τις ζημιές. Πλήρωσαν παλαιότερες υποχρεώσεις στη φυτική και ζωική παραγωγή και δεν υπάρχουν χρήματα για φέτος. Ακούσαμε πως δόθηκε εντολή για ‘‘ψαλίδισμα’’ 30%. Στη δική μου περίπτωση, αλλά και σε άλλους συναδέλφους, οι ζημιές είναι πολύ πιο κάτω».