Πέντε βήματα για σωστή εξοικονόμηση αγροτικού πετρελαίου κίνησης

Το τελευταίο διάστημα, οι τιμές του πετρελαίου κίνησης έχουν βρεθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Τι μπορούν να κάνουν, λοιπόν, οι αγρότες για να μειώσουν τον προϋπολογισμό καυσίμων της εκμετάλλευσής τους;

Σε αυτό το ερώτημα δίνει την απάντηση με πρακτικές συμβουλές ο Allen Schaeffer, εκτελεστικός διευθυντής του Diesel Technology Forum των ΗΠΑ, ενός οργανισμού που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη χρήση των καυσίμων.

1. Σωστή συντήρηση

Ελέγξτε για να δείτε αν έχει γίνει πρόσφατη ρύθμιση στο μηχάνημά σας. Αλλάζετε το λάδι και ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών. Τα φίλτρα αέρα είναι συχνά παραμελημένα πεδία συντήρησης, αλλά ο Schaeffer προειδοποιεί ότι μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην απόδοση του καυσίμου. «Το να χτυπάς το φίλτρο στο έδαφος για να αφαιρέσεις τα υπολείμματα, δεν είναι αρκετό μετά από λίγο καιρό», επισημαίνει και προτρέπει το εξής: «Πάρτε καινούργιο!».

2. Έγκαιρο σβήσιμο μηχανής

Είτε πρόκειται για τρακτέρ είτε για αγροτικό όχημα, σβήνετε αμέσως τη μηχανή, όταν δεν το χρησιμοποιείτε. «Συχνά η προσοχή μας αποσπάται και μια καθυστέρηση ενός λεπτού μετατρέπεται σε μισάωρη διαδικασία», λέει ο Schaeffer. «Το ρελαντί μπορεί να σπαταλήσει περίπου μισό γαλόνι καυσίμου την ώρα σε κάποιον μεγαλύτερο εξοπλισμό». Σε ορίζοντα ενός έτους, η απώλεια αθροίζεται, σηματοδοτώντας μεγάλη ζημιά.

3. Αναβάθμιση εξοπλισμού

Η αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού είναι αρκετά προσοδοφόρα αυτήν τη στιγμή. Εάν έχετε εξοπλισμό στο αγρόκτημα που είναι λιγότερο ενεργειακά αποδοτικός και σκέφτεστε να κάνετε αναβάθμιση, ίσως είναι η ώρα να το πράξετε, εάν μπορείτε να βρείτε αυτό που ψάχνετε. Γενικά, τα πιο σύγχρονα οχήματα και εξοπλισμοί έχουν καλύτερη τεχνολογία ενεργειακής απόδοσης από τις παλαιότερες γενιές.

4. Επιθεώρηση συστήματος αποθήκευσης καυσίμου

Οι δεξαμενές αποθήκευσης μπορούν να χάσουν σημαντική ποσότητα καυσίμου εξαιτίας διαρροών ή εξάτμισης. Ελέγχετε τακτικά και προσεκτικά για ρωγμές και διαρροές και επισκευάστε, όπου αυτό είναι αναγκαίο. Διατηρήστε τις δεξαμενές αποθήκευσης στη σκιά, βάψτε τις λευκές και αναβαθμίστε τις, προσθέτοντας βαλβίδες εκτόνωσης πίεσης και κενού (vacuum release caps).

5. Επιλογή του κατάλληλου καυσίμου

Μην ξοδεύετε χρήματα σε μια κατηγορία καυσίμου που δεν χρειάζεστε πραγματικά. Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε υψηλής ποιότητας μείγματα βιοντίζελ. «Το βιοντίζελ ή τα ανανεώσιμα καύσιμα κίνησης μη βιολογικής προέλευσης μπορεί να έχουν χαμηλότερη τιμή από το παραδοσιακό πετρελαϊκό ντίζελ», λέει ο Schaeffer. «Επικοινωνήστε με τον αντιπρόσωπό σας για να βεβαιωθείτε, αλλά τα περισσότερα τρακτέρ είναι κατάλληλα για μείγματα βιοντίζελ».