Αυτό το άρθρο είναι 32 μηνών

Πέντε Ευρωπαίοι «επιχειρηματίες της υπαίθρου» μιλούν για την αγροτική επιχειρηματικότητα του μέλλοντος (βίντεο)

08/11/2021
2' διάβασμα
pente-evropaioi-epicheirimaties-tis-ypaithrou-miloun-gia-tin-agrotiki-epicheirimatikotita-tou-mellontos-vinteo-246290

Οι περιπτώσεις πέντε αγροτών-επιχειρηματιών από την Αυστρία, την Φιλανδία, την Ιρλανδία και τη Σλοβακία, παρουσιάστηκαν μέσω βίντεο στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (EUROPEAN RURAL ENTREPRENEURSHIP VOICES FORUM), που πραγματοποιήθηκε στη Φιλανδία, την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου.

Σκοπός του φόρουμ ήταν να ακουστούν σε όλη την Ευρώπη, οι φωνές των «επιχειρηματιών της υπαίθρου» σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τις ευκαιρίες που δίνονται στη χώρα τους αλλά και τη βιωσιμότητα και το μέλλον του αγροτικού τομέα.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το 1ο βίντεο παρουσιάζει τον κ. Alfred Grand, έναν Αυστριακό παραγωγό βιολογικών προϊόντων ο οποίος συνεργάζεται στενά με ερευνητικά ιδρύματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την ανάπτυξη της αγοράς της κηπουρικής. Το όραμα του κ. Alfred είναι ότι η κηπουρική θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε μεγάλο χωριό της Ευρώπης μέχρι το 2035.

  • Στο 2ο βίντεο ο κ. Janne Mustonen, ένας βοσκός ταράνδων από τη Λαπωνία της Φινλανδίας, μιλάει για την εκτροφή και βοσκή ταράνδων η οποία όπως τονίζει, μπορεί να υπάρξει μόνο εάν υπάρχουν συνεχόμενα βοσκοτόπια. «Η κλιματική αλλαγή παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το όραμα», προσθέτει.

  • Το 3ο βίντεο παρουσιάζει την περίπτωση του κ. Joe Melody από από την Ιρλανδία ο οποίος βραβεύτηκε ως National Rural Network Biodiversity Farmer of 2020 λόγω του πάθους, της δέσμευσης και του ενθουσιασμού του για βιώσιμη γεωργία.

  • Στο 4ο βίντεο παρουσιάζεται η περίπτωση του  κ. Martin Záhumenský, ενός Σλοβάκου γαλακτοπαραγωγού δεύτερης γενιάς. Εκτός από την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, ο Martin ασχολείται και με αγροτουριστικές δραστηριότητες, όπως η διαχείριση ενός ξενοδοχείου και εστιατορίου καθώς και μίας λέσχης ιππασίας.

  • Τέλος το βίντεο 5 μας συστήνει τον κ. Ville Puhakka από την Ανατολική Φινλανδία, ο οποίος διευθύνει μια οικογενειακή φάρμα γαλακτοπαραγωγής. Το αγρόκτημα Ville’s είναι το ανατολικότερο αγρόκτημα αυτόματου αρμέγματος σε ολόκληρη την Ευρώπη.