Πεπόνι: Οι περσινές καλές τιμές ανεβάζουν το ενδιαφέρον για τα θερμοκηπιακά

Μειωμένες δείχνουν οι εκτάσεις στα σκεπαστά tolls

Ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες οι πρώτες φυτεύσεις πεπονιών σε θερμοκήπια ή χαμηλά tolls. Ο καιρός προς το παρόν δεν διευκολύνει την ομαλή εξέλιξη των φυτών στο στάδιο ανάπτυξης τους, λόγω του γεγονότος, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πεπονιών αναπτύσσεται σε ψυχρού τύπου θερμοκήπια.

Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, δεν παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι οποίες στο σύνολό τους βρίσκονται στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, όπως επίσης. Όπως μας ενημερώνει ο Νίκος Πεδιατάκης, παραγωγός από το Τυμπάκι Κρήτης: «Έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή του η φύτευση του πεπονιού και αναμένεται στις επόμενες 70 ημέρες η συλλογή, αν φυσικά το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες».

Ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχει μία μικρή αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις πεπονιού, «λόγω της περσινής καλής τιμής που είχαν τα πρώιμα πεπόνια, αλλά και τα προβλήματα της που παρατηρήθηκαν στη ντομάτα από την έντονη παρουσία του εντόμου tuta absoluta, όπου ανέβασε υπέρμετρα το κόστος παραγωγής, αλλά και τη μείωση των στρεμματικών αποδόσεων». Αναφερόμενος σε τεχνικά θέματα, ο κ. Πεδιαδιτάκης είπε ότι σε ένα στρέμμα θερμοκήπιο μπορούν να καλλιεργηθούν 1.500 έως 2.000 φυτά πεπονιού. Οι στρεμματικές αποδόσεις από την πρώτη κοπή μπορούν να ξεπεράσουν τους 4 τόνους και τους 5 περίπου με τη δεύτερη κοπή. «Η δεύτερη συλλογή είναι συνήθως πιο αποδοτική, διότι έχουν ανέβει οι θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα τα πεπόνια να είναι βαρύτερα σε σύγκριση με αυτά που είναι πρωιμότερα».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ο κ. Πεδιαδιτάκης είπε ότι «πέρυσι ξεκίνησαν από το 1,5 ευρώ, αυτά βέβαια ορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση του προϊόντος. Η φετινή χρονιά έχει πολλά αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία προκύπτουν από το κόστος παραγωγής, όπως επίσης και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί σήμερα».

Ο καιρός δυσκολεύει τις φυτεύσεις στη Μεσσηνία

Μπορεί οι προηγούμενες ημέρες να ήταν καλές και να βοήθησαν τις πρώτες φυτεύσεις πεπονιών στη Μεσσηνία και στην Ηλεία, δυστυχώς όμως αυτές που ακολούθησαν σταμάτησαν τις καλλιεργητικές εργασίες, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Γκόνη, από τη Μαραθούπολη Μεσσηνίας, η χρονιά ξεκίνα με δυσκολίες. «Από τη μία πλευρά οι καιρικές συνθήκες και από την άλλη το κόστος παραγωγής, που ξεπερνά το 60% σε σύγκριση με πέρυσι, δημιουργεί μία αρνητική διάθεση από την πλευρά των παραγωγών και το ερώτημα για το αν θα πρέπει να αυξήσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ή να τις μειώσουν».

Εκείνο όμως που προβληματίζει ιδιαίτερα τον κ. Γκόνη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και κυρίως στις εξαγωγές. Εστιάζοντας στην καλλιέργειά του, υποστήριξε στην ανάγκη παραγωγής «προϊόντων υψηλής ποιότητας, διότι θα τύχουν καλύτερης μεταχείρισης στην αγορά». Σαφής ήταν και η άποψή του για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών «ώστε να προσδιορίζονται άμεσα οι ανάγκες των φυτών, όπως επίσης να γίνεται και καλύτερη η διαχείριση της παραγωγής».