Πέρασε από τη Βουλή η Συνθήκη του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή

Nομοσχέδιο για την απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων

ευρεία πλειοψηφία πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η σύμβαση του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή, όπως ήταν αναμενόμενο.

Η σύμβαση, που ήδη έχει υπογραφεί από 7 χώρες της Ευρώπης και παρουσιάστηκε στην Κοινότητα στις αρχές της εβδομάδας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεις, που αφορούν και στη Γεωργία και Κτηνοτροφία , για τον περιορισμό των εκπομπών αερίου, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το σχέδιο νόμου αποτελεί συνέχεια του Πρωτοκόλλου του Κιότου και υπέρ της σύμβασης τάχθηκαν οι βουλευτές-εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., της Δημοκρατικής Συμπαράταξης του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων. «Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος είναι καθ΄ ύλην αρμόδιος, απευθυνόμενος προς το ΚΚΕ  σημείωσε πως «η μάχη για την κλιματική αλλαγή δεν απέτρεψε πολέμους, πείνα και δεν έφερε την κοινωνική δικαιοσύνη, δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να δώσουμε αυτές τις μάχες εδώ και τώρα».

Η  Συμφωνία των Παρισίων για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί την πρώτη διεθνή νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα και θα τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο μήνα, εφ΄ όσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Το Ευρωκοινοβούλιο άνοιξε το δρόμο αυτήν την εβδομάδα δίνοντας έγκριση για την επικύρωση της συμφωνίας από την ΕΕ με 610 ψήφους υπέρ, 38 κατά και 31 αποχές. Ωστόσο, για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία πρέπει να την κατοχυρώσουν τουλάχιστον 55 μέλη.