Πέρασε ο νόμος που υποχρεώνει τα σούπερ μάρκετ να διαθέτουν περισσότερα ντόπια προϊόντα στην Τσεχία – Αντιδρά η ΕΕ

Εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Τσεχίας ο προτεινόμενος νόμος που υποχρεώνει τα μεγάλα καταστήματα λιανικής να προμηθεύονται κυρίως ντόπια τρόφιμα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι Τσέχοι βουλευτές έδωσαν το πράσινο φως σε μια νομοθεσία που απαιτεί από τα καταστήματα με έκταση μεγαλύτερη των 400m2 να διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 55% των τροφίμων που διαθέτουν –σε ορισμένες κατηγορίες– έχουν παραχθεί εντός της χώρας.

Το ποσοστό υπέρ της εγχώριας παραγωγής πρόκειται να αυξηθεί προοδευτικά, φθάνοντας στο 73% μέχρι το 2028

Οι τύποι προϊόντων όπου δίνεται αθέμιτο πλεονέκτημα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και το κρέας. Το ποσοστό υπέρ της εγχώριας παραγωγής πρόκειται να αυξηθεί προοδευτικά, φθάνοντας στο 73% μέχρι το 2028. Για να τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος, θα πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία της Τσεχίας.

Πρόκειται για μια κίνηση που αναμένεται να θέσει την Πράγα σε ευθεία αντιπαράθεση με την Κομισιόν, αναφορικά με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς.

«Η ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων αγροδιατροφής σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας στο σύνολο της ΕΕ και οι τοπικοί περιορισμοί οποιουδήποτε τύπου είναι αντιπαραγωγικοί», ανέφερε στο Reuters εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Η πρόταση έρχεται σε κόντρα με τις αρχές της ελεύθερης αγοράς», υπερθεμάτισε ο Radek Holomcik, βουλευτής του φιλοευρωπαϊκού Τσεχικού Πειρατικού Κόμματος.

Αποστάσεις από το βουλευτικό ψήφισμα πήρε και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις. «Ορισμένοι νομοθέτες πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα βήμα προόδου που θα ευνοήσει τους Τσέχους αγρότες, αλλά δυστυχώς κάνουν λάθος. Εάν η [νομοθετική] αλλαγή τεθεί σε ισχύ, αυτό θα σημάνει αυστηρές κυρώσεις», δήλωσε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας ότι αντιτίθεται στην κίνηση.

Όπως έγραψε η τσεχική εφημερίδα Hospodarske noviny, οι πρέσβεις οκτώ χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, είχαν προειδοποιήσει για τις κακοτοπιές του σχεδίου σε επιστολή προς τους Τσέχους βουλευτές. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό. «Ας είμαστε εθνικιστές λίγο, όσον αφορά τα τρόφιμα, τη γεωργία της Τσεχίας και τη χώρα μας», ήταν η εκ διαμέτρου αντίθετης κατεύθυνσης παραίνεση του Τσέχου υπουργού Γεωργίας, Miroslav Toman.