«Η περιβαλλοντική και υγιεινή διάσταση των βιολογικών τροφίμων», το θέμα εκδήλωσης στο ΠΑΔΑ

30/05/2024
6' διάβασμα
i-perivallontiki-kai-ygieini-diastasi-ton-viologikon-trofimon-to-thema-ekdilosis-sto-pada-322377

Την Παρασκευή 24 Μάϊου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Γιάννης Η. Κυριόπουλος» της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών, πραγματοποιήθηκε  ημερίδα με θέμα: “Βιολογικά Τρόφιμα. Η περιβαλλοντική διάσταση της Ασφάλειας και της Υγιεινής των Τροφίμων ως σύστοιχο αντικείμενο της Δημόσιας Υγείας.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ, τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του ΠΑΔΑ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), το ΚΕΔΙΒΙΜ (Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης) και την IFOAM AgriBioMediterraneo.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη της αξίας των βιολογικών τροφίμων τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον, η ενημέρωση για τις πρακτικές που ακολουθούνται στη βιολογική γεωργία, αλλά και η ασφάλεια των καταναλωτών των βιολογικών προϊόντων.

Αναφερόμενος στους στόχους της ημερίδας ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού ΔΗΩ και πρόεδρος του Ινστιτούτου ΔΗΩ Δημήτρης Δημητριάδης δήλωσε:

«Μέσω της ημερίδας και των άρτια καταρτισμένων ομιλητών, αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά, ότι η Βιολογική Γεωργία αποτελεί  μονόδρομο για την επίτευξη του διπλού στόχου, παραγωγής ποιοτικών & ασφαλέστερων προϊόντων για τον άνθρωπο και τα ζώα, ενώ ταυτόχρονα προάγει την προάσπισης του περιβάλλοντος. Για την ανάπτυξη της Βιολογικής Γεωργίας είναι απαραίτητη η συμμετοχή ανθρώπων από το χώρο της επιστήμης, του αγροτικού τομέα, των καταναλωτών αλλά και η στήριξη του κράτους». 

Με αναφορά την κατανάλωση και την υγεία από τον Γιώργο Ζακυνθινό καθηγητή του ΠΑΔΑ ειπώθηκαν ζητήματα που έχουν σχέση με την ποιότητα των τροφίμων . «Η θετική επίδραση σε επιλεγμένα προβλήματα υγείας, πιθανώς, προκύπτει από μειωμένη ποσότητα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και αυξημένη πρόσληψη δευτερογενών φυτικών μεταβολιτών που χαρακτηρίζουν τα βιολογικά τρόφιμα».

Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση κατανάλωσης βιολογικών τροφίμων έναντι των συμβατικών τροφίμων. «Είναι πολύ δύσκολο να συγκριθούν βιολογικά και συμβατικά τρόφιμα. Μια έγκυρη σύγκριση απαιτεί την ίδια ποικιλία, εγγύτητα των εκμεταλλεύσεων, παρόμοια καλλιεργητικά μέσα, ίδιες κλιματικές συνθήκες και παρόμοιο σύστημα καλλιέργειας». Αναφερόμενος στην επίδραση της βιολογικής γεωργίας στην επίδραση του περιβάλλοντος, είπε ότι, «Καθώς ο πλανήτης μας δεν είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί στην ακόρεστη καταναλωτική μας όρεξη, αντιμετωπίζουμε οικολογική χρεοκοπία. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια επαναφορά ως προς το ποια είναι η πραγματική αξία και τιμή του καθαρού νερού, των ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων και της καλής υγείας».

Για το ρόλο τη σύγχρονης τεχνολογίας και τη χρήση του Blockchain και τη διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού βιολογικών τροφίμων, αναφέρθηκε ο Ιωάννης Καμπούρος Αν. Καθηγητής του ΠΑΔΑ και διευθυντής ψηφιακών καινοτομιών. Υποστήριξε ότι «οι καταναλωτές βιολογικών  προϊόντων αυξάνουν και ζητούν περισσότερη διαφάνεια, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών το πρόβλημα αυτό μπορεί να περιοριστεί σε μεγάλο ποσοστό».

Επίσης για τις πολιτικές δημόσιας υγείας στην προώθηση της βιώσιμης διατροφής, μίλησε η Τώνια Βασιλάκου, καθηγήτρια διατροφής στο ΠΑΔΑ. «Υπάρχει ανάγκη για βιώσιμη τροφή χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις» τόνισε.

Με σημείο αναφοράς την επιστημονική έρευνα και τη γεωργική πρακτική, ο Άρης Ηλίας πρόεδρος της ΔΗΩ εστίασε στην υποστήριξη της γεωπονικής επιστήμης σε επίπεδο έρευνας και της εφαρμογής εκπαίδευσης και συμβουλών στους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, «είναι βέβαιο ότι θα έχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής, με αποτέλεσμα και οι τιμές πώλησης των προϊόντων να γίνουν προσιτές και σε ευρύτερο καταναλωτικό κοινό», τόνισε εμφαντικά.

Με διαδικτυακή του παρέμβαση ο πρόεδρος της ΙFOAM Drazen Lusic υποστήριξε ότι «οι περισσότερες αρχές της οργάνωσης συμπεριλαμβάνονται στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και ότι ο στόχος της IFOAM είναι η βοήθεια στη μείωση της φτώχιας, μέσα από τη στήριξη της βιολογικής γεωργίας».

Κάνοντας μια πιο ειδική αναφορά στα βιολογικά τρόφιμα, ο Νίκος Δερμιτζάκης Υπεύθυνος Τμήματος πιστοποίησης και παρασκευαστικής δραστηριότητας τόνισε για «τις ειδικές διατάξεις τις οποίες οφείλουν να εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις κατά τη μεταποίησή τους, σε συνδυασμό με τις  προϋποθέσεις που θα πρέπει απαρέγκλιτα να τηρούνται». Εν συνεχεία, έκανε ειδική μνεία στα βασικά πλεονεκτήματα των βιολογικών τροφίμων, «με κοινή συνισταμένη το γεγονός ότι θεωρούνται ασφαλή πριν φτάσουν στον καταναλωτή».

Για τις πολυδιάστατες επιδράσεις των βιολογικών τροφίμων στην υγεία των ανθρώπων αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Σεργεντάνης Επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο ΠΑΔΑ.

Από το χώρο της επιχειρηματικότητας μίλησαν ο Πέτρος Πετρόπουλος γεωπόνος και Διευθυντής ποιοτικού ελέγχου Αβγά Βλαχάκη εστιάζοντας σε θέματα ελέγχου της διακίνησης των αυγών αλλά και της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Σταύρου Αργυρόπουλου γεωπόνος ζωοτέχνης – γενετιστής και συνιδρυτής της Biogreco Α.Ε., αναφέρθηκε στη βιολογική πτηνοτροτροφία από το χωράφι με την παραγωγή τροφής μέχρι και την υγεία του καταναλωτή. Προβληματίστηκε από τον τρόπο ελέγχων της πολιτείας όπου δημιουργούνται σημαντικά κενά με αποτέλεσμα επιτήδειοι να εκμεταλλεύονται τον χώρο.

Τον κύκλο της επιχειρηματικότητας έκλεισε ο Γιώργος Αθανασιάδης Βιολογικός  μελισσοκόμος και γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ. Τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο της μέλισσας όχι μόνο για τη γεωργία, αλλά και για τη ζωή του πλανήτη γενικότερα.

Την εκδήλωση από την πλευρά του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συντόνισε ο Κώστας Κοτροκόης Επίκουρος καθηγητής, όπου με τις παρεμβάσεις του έδωσε έμφαση στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

Χορηγοί επικοινωνίας στην εκδήλωση, ήταν η Ύπαιθρος Χώρα και το ypaithros.gr.