Περιφερειακές Εκλογές 2023 – ΣΥΡΙΖΑ: «Η πραγματικότητα διέψευσε το επί 13 χρόνια προβεβλημένο έργο του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστού»

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ο αγροτικός κόσµος, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας, θα εκλέξει τους νέους δηµάρχους και περιφερειάρχες του τόπου του. Η «ΥΧ» απευθύνθηκε στις τέσσερις µεγαλύτερες πολιτικές δυνάµεις, ζητώντας να εξηγήσουν γιατί οι αγρότες και οι κάτοικοι της υπαίθρου πρέπει να προτιµήσουν τους περιφερειάρχες που υποστηρίζει η κάθε µία από αυτές. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απευθυνθήκαμε στον Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Ν. Λάρισας:

 

του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Ν. Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η πρωτοφανής καταστροφή από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που έχει ισοπεδώσει το μεγαλύτερο τμήμα της Θεσσαλίας αποκάλυψε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο την αποστροφή και την άρνηση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την υλοποίηση ουσιαστικών έργων υποδομής.

Τα τελευταία 13 χρόνια, η μακροχρόνια εμμονή και επιμονή της περιφερειακής αρχής της Θεσσαλίας για την καθολική υλοποίηση αποκλειστικώς έργων βιτρίνας και προσωπικής προβολής του περιφερειάρχη καθιέρωσε ως πρώτη προτεραιότητα την εφαρμογή μιας επιφανειακής και αναποτελεσματικής πολιτικής για τους πολίτες της Θεσσαλίας.

Με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, ο εδώ και τρεις συνεχόμενες μάλιστα θητείες περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Αγοραστός, απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων για τη διαχείριση ζωτικών ζητημάτων προστασίας και επιβίωσης των πολιτών.

Το πρόσχημα της κλιματικής κρίσης δεν μπορεί πλέον να δικαιολογήσει την αδράνεια, τις σοβαρές παραλείψεις και ελλείψεις των απαραίτητων έργων υποδομής, αλλά ούτε και τη γενικότερη αδιαφορία και απαξίωση της πολιτικής προστασίας. Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν συμπεριελήφθησαν ποτέ τα αντιπλημμυρικά έργα, αφού η απορρόφηση των πόρων της χώρας μας από το Ταμείο Ανάκαμψης για αυτά ήταν… 0%, για τη δασοπροστασία 2,46%, ενώ για την πολιτική προστασία και πρόληψη μόλις 0,52%. Άλλωστε, όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι οι άμεσες προθέσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν και την απένταξη αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρότι η πλημμυρική ζώνη ήταν γνωστή και εντοπισμένη, αγνοήθηκε επιδεικτικά το γεγονός ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Εθνικό Αστεροσκοπείο είχαν προειδοποιήσει για το έντονο φαινόμενο, ενώ δεν υπήρχε ούτε καν σχέδιο πολιτικής προστασίας. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Αγοραστός, παρόλο που γνώριζε –και μάλιστα πολύ καλά– τους κινδύνους της επικείμενης κακοκαιρίας, καθώς διαχειρίστηκε το 2020 την κακοκαιρία «Ιανός», παρέλειψε να λάβει υπόψη και να αξιοποιήσει τη σχετική εμπειρία.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ η κλιματική κρίση είναι δεδομένο ότι αποτελεί τον οδηγό για τη χάραξη της νέας στρατηγικής αντιμετώπισης των ανωτέρω φαινομένων, αλλά και την υλοποίηση των υποχρεώσεων που επιδεικτικά αγνοήθηκαν και υποτιμήθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στη χρεοκοπία, κατάφερε και ολοκλήρωσε τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας από το 2018, τα οποία ουδέποτε αξιοποιήθηκαν ή λήφθηκαν υπόψη τόσο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Κραυγαλέα απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι, ακόμη και μετά την καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας «Ιανός», αγνοήθηκε επιδεικτικά η υλοποίηση των τυπικών συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, που έπρεπε να παραδοθούν στην Ευρώπη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας της Θεσσαλίας, που έπρεπε να αναθεωρηθεί και να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, ανατέθηκε τον Αύγουστο του 2022, με 18 μήνες χρονοδιάγραμμα, και προβλέπεται η παράδοσή του τον Φεβρουάριο του 2024. Το σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, νομοθετημένο ως υποχρέωση από το 2016, με προδιαγραφές που περιέχονται σε σχετική υπουργική απόφαση, έχει πάρει τρεις ή τέσσερις παρατάσεις μέχρι σήμερα, ενώ ο νόμος για την πολιτική προστασία είναι σε αναστολή από το 2020.

Είναι οφθαλμοφανής πλέον η αναποτελεσματικότητα και η έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού της επί τρεις συνεχόμενες θητείες περιφερειακής αρχής με επικεφαλής τον κ. Αγοραστό. Διακατεχόμενη από την αλαζονεία της διοίκησης 13 συνεχόμενων χρόνων, δεν κατάφερε να διδαχθεί τίποτα ακόμη και από την καταστροφική επέλαση του «Ιανού»!

Ως ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, έχουμε αποδείξει ότι γνωρίζουμε, διαχειριζόμαστε και αξιοποιούμε τους πόρους με διαφάνεια, λογοδοσία και συμμετοχή της πολιτείας και των πολιτών. Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν άλλη «πίστωση χρόνου» σε διοικήσεις που το έργο τους περιορίζεται χρόνια τώρα σε έργα βιτρίνας και αδυνατούν να μάθουν από τα λάθη τους, ενώ έχουν επανειλημμένως αποτύχει να διαχειριστούν επαναλαμβανόμενες καταστάσεις, με καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες της Θεσσαλίας.

Αποδείχθηκε περίτρανα ότι πλέον οι τρεις θητείες δεν ήταν αρκετές για την περιφερειακή αρχή του κ. Αγοραστού, ώστε να αντιληφθεί τα πραγματικά προβλήματα της Θεσσαλίας και να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα.