Περιφέρειες: Πώς γίνεται η επιλογή των βαθμολογικών κριτηρίων

Περιφέρειες: Πώς γίνεται η επιλογή των βαθμολογικών κριτηρίων

Εν αναμονή βρίσκονται οι νέοι αγρότες όλης της χώρας που σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα νέων αγροτών του ΠΑΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο. Αν και, όπως μας τονίζουν, η δράση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, η ανυπαρξία χρονοδιαγράμματος για την προκήρυξη της πρόσκλησης λειτουργεί αποτρεπτικά. Επιπλέον, όπως σημειώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), Θοδωρής Βασιλόπουλος, ένα πρόγραμμα σαν και αυτό έχει νόημα μόνο όταν χρηματοδοτεί κάποιον, προκειμένου να αποκτήσει ζωικό ή φυτικό κεφάλαιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν η προκήρυξη δημοσιευτεί το φθινόπωρο και οι νέοι αγρότες έχουν ήδη κάνει δήλωση ΟΣΔΕ (μέχρι τις 15/6), τότε θα πρέπει να έχουν ήδη προχωρήσει στην επένδυση χωρίς να έχουν λάβει ενίσχυση.

Η τελευταία εξέλιξη, όσον αφορά το πρόγραμμα νέων αγροτών (υπομέτρο 6.1 του ΠΑΑ 2014 – 2020), έχει να κάνει με τη δημοσίευση των βαθμολογικών κριτηρίων επιλογής από επτά περιφέρειες. Για το θέμα αυτό –και κατά πόσο οι καλλιέργειες/εκτροφές που προκρίνονται από τις περιφέρειες ικανοποιούν τους αγρότες–, η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον Παναγιώτη Μπράμο, αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Παναγιώτης Μπράμος, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Ο Παναγιώτης Μπράμος, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Σε ερώτησή μας σχετικά με το πώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατέληξε στα συγκεκριμένα κριτήρια που ανακοινώθηκαν (δίνεται μεγαλύτερη βαθμολογία σε όσους επιλέξουν να ασχοληθούν με τα θερμοκήπια, την κτηνοτροφία και τα κηπευτικά), ο κ. Μπράμος τονίζει: «Αξιοποιήσαμε τα εργαλεία της περιφέρειας, όπως τω Καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων και το καλλιεργητικό πλάνο, το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα RIS 3, με έμφαση στην καινοτομία του αγροδιατροφικού τομέα. Στη συνέχεια, καταλήξαμε να επιμερίσουμε τις ανάγκες ανά περιφερειακή ενότητα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας ανά περιοχή. Ως κριτήρια θέσαμε τη στήριξη του εκσυγχρονισμού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και μονάδων μεταποίησης – εμπορίας, τη δημιουργία κινήτρων για την είσοδο νέων αγροτών στην παραγωγική διαδικασία, τη δημιουργία ή και τη βελτίωση των υποδομών στους τομείς των εδαφικών και υδάτινων πόρων, καθώς και τη δημιουργία συμπληρωματικών εισοδημάτων και εναλλακτικών μορφών απασχόλησης από μη γεωργικές δραστηριότητες, όπως αγροτουρισμός, οικοτεχνία κ.ά. Για την επιλογή των κριτηρίων, μιλήσαμε με Ομάδες Παραγωγών, αλλά και με αγρότες, με μεταποιητικές μονάδες, οπότε έχουν καταγραφεί οι ανάγκες τους».

Ενδιαφέρονται, όμως, οι νέοι αγρότες της περιφέρειας να ενταχθούν το πρόγραμμα; Σύμφωνα με όσα μας κάνει γνωστά ο αντιπεριφερειάρχης, «οι νέοι αγρότες της περιοχής μας εκφράζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, αφού η στροφή στον πρωτογενή τομέα την εποχή της κρίσης είναι μονόδρομος. Η περιοχή μας, λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών, μπορεί να σηκώσει την πρωιμότητα. Έχει δυναμικά προϊόντα και βλέπουμε ότι και οι νέοι, μην έχοντας άλλες εναλλακτικές, προσπαθούν μέσα από συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας, αξιοποιώντας την πατρική τους περιουσία».