Περιμένουν τη βροχή οι μελισσοκόμοι

Από το βουνό στον κάμπο κατέβασαν τα μελίσσια οι μελισσοκόμοι της Ροδόπης, καθώς η βελανιδιά δυστυχώς «δεν πήγε καθόλου καλά γιατί κάποιες βροχές ξέπλυναν το μελίτωμά της», αναφέρει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου, Νίκος Καρακωστίδης, εξηγώντας πως τώρα ασχολούνται με το βαμβάκι και εμφανίζονται ευχαριστημένοι. Ο απολογισμός θα γίνει στις 10 Σεπτέμβρη και ακολουθεί το πεύκο. «Δεν είχαμε βροχές και δεν ξέρουμε εάν το πεύκο θα ανταποκριθεί νωρίς και θα δώσει μελίτωμα μέσα προς τέλη Σεπτέμβρη. Θα θέλαμε μια βροχή για να ανθίσουν και τα πυρένια (ερείκη), καθώς είναι η τελευταία ανθοφορία στην περιοχή. Βοηθάει τα μελίσσια, γιατί δίνει πλούσια γύρη και έχουμε την τελευταία παραγωγή γόνου».

Οι ζεστές μέρες του Αυγούστου ευνοούν τα μελίσσια και επιτρέπουν στις μέλισσες να επισκέπτονται απερίσπαστα το βαμβάκι. Ευνοϊκή είναι η συνεργασία μελισσοκόμων-αγροτών, οι οποίοι επιλέγουν να ραντίζουν το απόγευμα. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, δεν είχαμε κρούσματα με ραντίσματα» σχολιάζει. Από την άλλη, δυσάρεστο κλίμα βαραίνει τους μελισσοκόμους της Θάσου που μετρούν σοβαρές απώλειες στην παραγωγή, εξαιτίας του αέρα και της ξηρασίας, όπως μεταφέρει ο έμπειρος μελισσοπαραγωγός, Θανάσης Κοπανούδης. «Στο πεύκο, ο εργάτης θέλει υγρασία για να δουλέψει», τονίζει.

Το μελίτωμα είναι ελάχιστο και μετατράπηκε σε καραμέλα πάνω στο πεύκο, άρα η μέλισσα δεν μπορεί να το συλλέξει. Μόνη τους ελπίδα είναι η γενιά του Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος ελπίζει ο καιρός να είναι ευνοϊκότερος, να έχει υγρασία. «Αν επικρατήσει η ίδια κατάσταση, η ζημιά στη μελισσοκομία θα είναι μεγάλη, δηλαδή δεν θα καλυφθούν ούτε τα έξοδα. Η παραγωγή είναι στο 40%-50% και δεν υπάρχει περιθώριο ανάκαμψης», δηλώνει με πικρία.