Περίοδος υψηλού κινδύνου για το αμπέλι από το ωίδιο

Σε όλους τους αμπελώνες χρειάζεται να εντατικοποιηθεί η προστασία, γιατί επικρατούν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη του ωιδίου, αναφέρει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου Αχαΐας.

Οι βότρυες είναι επιδεκτικοί προσβολής από τον μύκητα και το σχίσιμο των ραγών, ως αποτέλεσμα προσβολής από το παθογόνο, είναι δυνατό να επιφέρει σοβαρή δευτερογενή προσβολή από βοτρύτη.

Συνιστάται να δοθεί μεγάλη σημασία στην ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα. Η ένταση της ασθένειας μειώνεται με μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και τα θερινά κλαδέματα, τα οποία διευκολύνουν τον αερισμό και την έκθεση της βλάστησης και των βοτρύων στο φως.

Όπου απαιτείται καταπολέμηση της ευδεμίδας, να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση. Η συχνότητα των επεμβάσεων για τις δευτερογενείς προσβολές του παθογόνου εξαρτάται επίσης από την πίεση της ασθένειας και τη δραστική ουσία του σκευάσματος.

Περονόσπορος

Με βάση τα στοιχεία του Περιφερειακού Κέντρου, υπάρχει κίνδυνος πρωτογενών και δευτερογενών μολύνσεων από τον περονόσπορο. Συνιστώνται προληπτικές τακτικές εφαρμογές με κατάλληλα για το στάδιο ανάπτυξης του αμπελώνα εγκεκριμένα προστατευτικά ή θεραπευτικά μυκητοκτόνα, πριν από την εκδήλωση βροχοπτώσεων.

Στις περιπτώσεις που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση.

Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος στις ορεινές περιοχές, εξαιτίας της μεγαλύτερης ευαισθησίας των βλαστητικών σταδίων την τρέχουσα περίοδο.

Βοτρύτης

Ο βοτρύτης προσβάλλει κυρίως το αμπέλι μέσω πληγών (χαλάζι, άνεμος, έντομα, πουλιά, επίδραση ωιδίου και ευδεμίδας, ακανόνιστα ή υπερβολικά ποτίσματα), σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο. Με κατάλληλες καιρικές συνθήκες προσβάλλονται οι ταξιανθίες και οι ράγες.

Τα μολύσματα (κονίδια) του μύκητα μεταφέρονται εύκολα με τον άνεμο και τη βροχή. Ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή των μολυσμάτων και την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι θερμοκρασίες 15οC-25οC και βροχή ή υγρασία με τη μορφή ομίχλης ή δροσιάς.

Συστάσεις

Πληγές των ραγών από τις καταιγίδες, την ευδεμίδα και το ωίδιο αποτελούν αιτία δευτερογενών προσβολών από τον παθογόνο μύκητα. Η καταπολέμηση του ωιδίου και της ευδεμίδας και η εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων που μειώνουν την υγρασία στο περιβάλλον του αμπελώνα συμβάλλουν στη μείωση της έντασης της ασθένειας. Επίσης, σε πυκνόρραγες ποικιλίες, η ορθολογική χρήση ορμονών συντελεί στην επιμήκυνση της ράχης του σταφυλιού, με αποτέλεσμα τον διαχωρισμό των ραγών, που οδηγεί σε μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης της προσβολής.