Περιορισμό των πωλήσεων αντιβιοτικών για τα παραγωγικά ζώα καταγράφει το USDA

Μείωση κατά 30% στις πωλήσεις αντιβιοτικών που προορίζονται για τα παραγωγικά ζώα στις ΗΠΑ κατέγραψε έρευνα του USDA μεταξύ 2015-2017, μετά από μία επταετία συνεχών αυξήσεων. Αντίστοιχη τάση καταγράφηκε και μεταξύ 17 χωρών της ΕΕ, από το 2010 έως και το 2015, με τη μείωση να υπολογίζεται στο 31%. Καθοριστικούς παράγοντες για τις πωλήσεις αυτών των ετών, όπως αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής αρχής, αποτέλεσαν:

Η αυξανόμενη τάση της καταναλωτικής ζήτησης στις ΗΠΑ για προϊόντα κρέατος από ζώα που έχουν εκτραφεί χωρίς αντιβιοτικά, κάτι που παρατηρείται ιδιαίτερα στα πουλερικά. Ενδεικτικά, σε αντίθεση με το 2,7% του 2012, το 2017, το 44% περίπου των αμερικανικών κοτόπουλων είχαν εκτραφεί χωρίς αντιβιοτικά.

Η σταθερή αύξηση της παραγωγής κρέατος στις ΗΠΑ και στην ΕΕ κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, κυρίως ακολουθώντας την αυξητική τάση των εξαγωγών, λόγω της ζήτησης ιδίως από την Ασία, που αυξάνει αντίστοιχα τη ζήτηση για πωλήσεις αντιβιοτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ.

Η θέσπιση περιορισμών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ ως προς τη χρήση αντιβιοτικών, ακολουθώντας και την αντίστοιχη ζήτηση, που έχει συμβάλει στην κατεύθυνση της μείωσης των αντίστοιχων πωλήσεων.

Περισσότερα χρήματα σε έρευνα και ανάπτυξη, λιγότερες εγκρίσεις σκευασμάτων

Αν και τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί στην έρευνα και στην ανάπτυξη στην εν λόγω βιομηχανία έχουν αυξηθεί, ο αριθμός των νέων φαρμάκων που εγκρίθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε, κάτι που αυτομάτως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι περισσότερα χρήματα δαπανήθηκαν για κάθε νέο εγκεκριμένο φάρμακο. Παράλληλα, αλλαγές έχουν συντελεστεί και ως προς τους τύπους των φαρμάκων που αφορούν οι νέες εγκρίσεις, αφού οι περισσότερες σχετίζονται με τα σκευάσματα που προορίζονται για ζώα συντροφιάς και αντίστροφα λιγότερες για τα ζώα που προορίζονται για κατανάλωση. Ακόμη ένα σημαντικό εύρημα είναι ότι από το 1992, οι περισσότερες εγκρίσεις φαρμάκων για τα παραγωγικά ζώα αφορούν ουσίες ευρέως φάσματος, που χρησιμοποιούνται και σε ανθρώπινα σκευάσματα.

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.