Περισσότερα αλλά φτηνότερα τα μήλα της Κορινθίας

Μια καλή παραγωγική χρονιά χαρακτηρίζεται η φετινή για το μήλο στην περιοχή της Κορινθίας, με τους παραγωγούς όμως να βλέπουν την τιμή του προϊόντος τους σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του παραγωγού και προέδρου της κοινότητας Μάνα (Μαρκάσι) Κορινθίας, Γιώργου Τζαβέλα, ο οποίος εξηγεί στην «ΥΧ» ότι «σε επίπεδα ποσότητας και ποιότητας ήταν μία πάρα πολύ καλή χρονιά, αλλά σε τιμές η χειρότερη σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όλα ανεβήκαν προς τα πάνω πάνω και οι τιμές πήγαν προς τα κάτω, στην καλύτερη έμειναν σταθερές. Φέτος ξεκινούν από τα 30-40 λεπτά».

Σε ό,τι αφορά τη Μάνα Κορινθίας, που αποτελεί και τον βασικό πυρήνα παραγωγής μήλου, οι 100 περίπου παραγωγοί παράγουν 8.000-9.000 τόνους μήλου. Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής κατευθύνεται προς τις λαϊκές αγορές της Αττικής.

Όπως υποστηρίζει ο Γιώργος Τζαβέλας, «ο καταναλωτής δεν σταματά να αγοράζει μήλα» και εξηγεί ότι «αν από τα μήλα που έχουμε βάλει στο ψυγείο μέχρι τον Μάιο μας έχει μείνει ένας ή δύο τόνοι, τότε μπορεί και να δοθούν για ζωοτροφές. Φέτος, όμως, επειδή έχει ανέβει κατά πολύ το ρεύμα θα προσπαθήσουμε να φύγει νωρίτερα η παραγωγή ώστε να γλυτώσουμε τα έξοδα αυτά. Μέχρι τον Μάρτη θα πρέπει να τελειώσουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μάνα έχει το πλεονέκτημα να έχει αυτονομία στην άρδευση και έτσι συνεχίζει να καλλιεργεί το μήλο.