Περισσότερα χρήματα και λιγότερη γραφειοκρατία για το πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεια

Μόνο το 20% των μαθητών της ΕΕ καλύπτεται από το πρόγραμμα

Αύξηση του προϋπολογισμού και απλούστευση του ευρωπαϊκού προγράμματος διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα που ενέκρινε κατά πλειοψηφία η ολομέλεια πριν από λίγες ημέρες. Επιπλέον, με το ψήφισμά τους ζητούν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που θα διανέμονται στα σχολεία της ΕΕ «να είναι μη μεταποιημένα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, λίπους, αλατιού ή γλυκαντικών, βιολογικά, να παράγονται τοπικά και με ποιοτικές ενδείξεις».

Προϋπολογισμός

Παρά τη μεγάλη ζήτηση σε ορισμένα κράτη-μέλη από σχολεία για την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των γευμάτων, ο περιορισμένος προϋπολογισμός εμπόδισε το πρόγραμμα να φτάσει σε πολλούς μαθητές, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές. Ως εκ τούτου, ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε τα προϊόντα να μπορούν να διανέμονται σε περισσότερους μαθητές, συχνότερα και σε τακτική βάση.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών στην εφαρμογή του προγράμματος, το εγκριθέν ψήφισμα προτείνει την ανακατανομή των ποσών που δεν χρησιμοποιούνται από ορισμένα κράτη-μέλη σε άλλα. Τουλάχιστον το 10% της χρηματοδότησης θα πρέπει να διατεθεί για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ζητούν «η συμμετοχή των σχολείων στο πρόγραμμα να είναι απλούστερη για να είναι ελκυστική», απαιτώντας μείωση της γραφειοκρατίας για τα σχολεία. Προτείνουν επίσης, να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος σε υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Ποιοτικά προϊόντα

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αυξήσει τον προϋπολογισμό, τα κράτη-μέλη πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία και όλοι από κοινού πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για την ένταξη περισσότερων σχολείων και γεωργών στο πρόγραμμα», τόνισε σε δηλώσεις της μετά την ψηφοφορία η εισηγήτρια Carmen Avram (Σοσιαλιστές, Ρουμανία).

Όπως συμπλήρωσε, «η προμήθεια φρέσκων και τοπικών φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων δεν πρέπει να αποβαίνει εις βάρος της ποιότητας. Δεν μπορούμε να φειδόμαστε χρημάτων στην παροχή υγιεινών και βιώσιμων προϊόντων στα παιδιά, στα σχολεία, αλλά και στα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα».

Υπενθυμίζεται ότι η περσινή έκθεση πρωτοβουλίας του Ευρωκοινοβουλίου εξέτασε ενδελεχώς την εφαρμογή του προγράμματος από το 2017 έως το 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας όλες οι χώρες της ΕΕ παρουσίασαν μείωση της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο 16 από τα 76 εκατ. μαθητών της ΕΕ ωφελήθηκαν του προγράμματος.