Περισσότερες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις για το καλοκαιριάτικο κρεμμύδι

Συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον οι σπορές του κόκκινου κρεμμυδιού στην περιοχή της Βοιωτίας. Αποτελούν μία συνέχεια των κρεμμυδιών μικρής φωτοπεριόδου λευκού και κόκκινου, των οποίων η σπορά ξεκίνησε στα μέσα του φθινοπώρου και ήδη τα φυτά βρίσκονται στο τρίτο μαστίγιο της ανάπτυξής τους.

Οι σπορές των κρεμμυδιών μεγάλης φωτοπεριόδου θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η συλλογή τους θα ξεκινήσει προς τα τέλη Ιουλίου. Η Βοιωτία, όπως επίσης και η Φθιώτιδα, αποτελούν τον βασικό κορμό της παραγωγής του κρεμμυδιού και όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εξελίξεις, το προϊόν θα έχει και φέτος την τιμητική του.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μπότση, παραγωγό κρεμμυδιού από το Τάχι Θήβας, προβλέπεται αύξηση κατά 10% έως 15% σε σύγκριση με πέρυσι. «Από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο θα σπέρνουμε τα χωράφια μας με κρεμμύδι. Υπάρχει μία σημαντική στροφή βαμβακοπαραγωγών στην καλλιέργεια, λόγω των χαμηλών τιμών που έπιασε το βαμβάκι». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Μπότσης μίλησε για μία καλλιέργεια με μεγάλο άνοιγμα στις τιμές. «Ξεκινήσαμε το καλοκαίρι να πουλάμε με 12 λεπτά το κιλό. Η τιμή αυτή δεν ανταποκρίνεται στα υψηλά κόστη της παραγωγής. Οι παραγωγοί που τα κράτησαν στα ψυγεία, αυτήν τη στιγμή, απολαμβάνουν τιμές από 25 έως 30 λεπτά το κιλό».

«Κλειδί» ο πιστοποιημένος σπόρος

Περιγράφοντας μία μέση απόδοση ανά στρέμμα και με χρήση πιστοποιημένου σπόρου, ο κ. Μπότσης έκανε λόγο για παραγωγή που κυμαίνεται περίπου στους 5 τόνους. «Χρησιμοποιούμε σε ένα μεγάλο ποσοστό σπόρο πρώτης γενιάς, με ένα κόστος περίπου στα 200 ευρώ τα 800 γραμμάρια και καλύπτουμε μία έκταση περίπου 2 στρεμμάτων. Υπάρχουν συνάδελφοι αγρότες, οι οποίοι κάνουν χρήση χύμα σπόρου, με 70 ευρώ το κιλό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δημιουργούνται διάφορα προβλήματα ως προς τα ποιοτικά, αλλά και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά».

Κλείνοντας, ο κ. Μπότσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των ομάδων παραγωγών. «Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, αντιμετωπίζουμε την καλλιέργεια του κρεμμυδιού ο καθένας ξεχωριστά. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σημαντικά αδιέξοδα στον κλάδο, από τη στιγμή που θα σπείρουμε μέχρι και τη στιγμή που θα πουλήσουμε το προϊόν μας. Αν δεν καταφέρουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα συλλογικά, το μέλλον για τα προϊόντα που παράγουμε συνολικά, και όχι μόνο για το κρεμμύδι μας, είναι αβέβαιο».