Περισσότερο σιτάρι και καλαμπόκι ζητά από τους αγρότες της η Κίνα

Μήνυμα προς όλους τους αγρότες της χώρας να αυξήσουν τις εκτάσεις που καλλιεργούν με σιτάρι, καλαμπόκι και ρύζι στέλνουν οι κινεζικές αρχές, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της South China Morning Post, η οποία επικαλείται επίσημο κυβερνητικό έγγραφο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η προτροπή του Πεκίνου προς τους αγρότες της χώρας είναι να δώσουν προτεραιότητα στην καλλιέργεια δημητριακών, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βάλουν στην άκρη προσωρινά τις οικονομικές αποδόσεις. Μάλιστα, στις τοπικές περιφερειακές κυβερνήσεις φαίνεται ότι έχει δοθεί η οδηγία να θέσουν την επόμενη καλλιεργητική σεζόν ένα ελάχιστο όριο εκτάσεων που θα σπαρθούν με σιτηρά.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να ενισχύσει την αυτάρκειά της στα σιτηρά, τόσο ενόψει πιθανών «αρρυθμιών» στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ελέω της πανδημίας όσο και λόγω της ανάκαμψης της χοιροτροφίας που είχε πληγεί πέρυσι από την αφρικανική πανώλη.

Οι δύο αυτοί παράγοντες, σε συνδυασμό με τις καιρικές αντιξοότητες που επηρέασαν αρνητικά την τοπική παραγωγή, είχαν ως αποτέλεσμα οι εισαγωγές σόγιας να αυξηθούν τον Οκτώβριο κατά 41% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του USDA, η χώρα θα εισάγει τη σεζόν 2020-2021 22 εκατ. τόνους καλαμποκιού.

Όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ», πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι την τρέχουσα εμπορική περίοδο η Κίνα θα γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας καλαμποκιού σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν ότι οι αρχές προτίθενται να αυξήσουν τις εισαγωγικές ποσοστώσεις που χορηγούν σε τοπικές εμπορικές εταιρείες, προκειμένου να καλυφθεί η έντονη εσωτερική ζήτηση.