Περισσότεροι από 2 εκατ. τόνοι νωπής πατάτας μένουν «στον αέρα» από τις βιομηχανίες μεταποίησης

Σε μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, για φέτος, στις χώρες της ΒΔ Ευρώπης ελπίζει η NEPG

Το κλείσιμο της εστίασης κατά το μεγαλύτερο μέρος της (εστιατόρια με καθήμενους πελάτες, ξενοδοχεία κ.λπ.) επέφερε μείωση της ζήτησης από τον κλάδο της τάξης του 50%-60% και οι εξαγωγικές αγορές έχουν χάσει τη δυναμική τους, με αποτέλεσμα η βιομηχανία προμαγειρεμένης και επεξεργασμένης πατάτας να μειώσει την παραγωγική της δυναμικότητα και, συνεπώς, την απορρόφηση νωπής πρώτης ύλης.

Σύμφωνα με την NEPG, στην οποία εκπροσωπούνται παραγωγοί από τις πέντε πατοπαραγωγούς χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία και Ολλανδία, οι ποσότητες αυτές που προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες υπολογίζονται σε περισσότερους από 2 εκατ. τόνους.

Αυτά τα τονάζ, που δεν θα αξιοποιηθούν από τη βιομηχανία, πρέπει να βρουν άλλες διεξόδους και πιθανόν να μη βρουν αγοραστές. Ένα μέρος τους θα κατευθυνθεί σε ζωοτροφές ή για παραγωγή βιοκαυσίμων. «Είναι η πρώτη φορά που οι βιομηχανίες πρέπει να σεβαστούν τα συμβόλαιά τους (σ.σ.: το 70%-80% της πρώτης ύλης υπόκειται σε συμβολαιακές συμφωνίες), καθώς μέχρι τώρα οι παραγωγοί ήταν εκείνοι οι οποίοι έπρεπε να προμηθεύσουν τις συμβεβλημένες ποσότητες σε χρονιές κατά τις οποίες οι αποδόσεις δεν ήταν πάντα αρκετές», σημειώνει.

Και παρόλο που η ζήτηση στη λιανική φαίνεται να έχει αυξηθεί σε αυτές τις χώρες και οι εξαγωγές κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, φαίνεται ότι η επιπλέον ζήτηση δεν είναι αρκετή για να απορροφήσει τις «ορφανές» πατάτες της παραγωγής του 2019, δεδομένου, μάλιστα, ότι δεν είναι όλες οι ποικιλίες κατάλληλες και για επιτραπέζιες από τα νοικοκυριά.

Οι βιομηχανίες έχουν ζητήσει από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς να διατηρήσουν αποθηκευμένες τις πατάτες τους όσο το δυνατόν περισσότερο, κάτι το οποίο απαιτεί επιπλέον κόστη. Κανονικά, μέσα στον Ιούλιο τα εργοστάσια θα στραφούν στη νέα παραγωγή βιομηχανικής πατάτας από το Βέλγιο και τη Γερμανία, και πάλι, θα πρέπει να πάνε πιο πέρα, έχοντας τις αποθηκευμένες ήδη, αλλά και να συνδυαστούν με την κανονική σοδειά του Οκτωβρίου.

Με τα ψυγεία γεμάτα, μια λύση θα μπορούσε να αποτελέσει η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αλλά τα χωράφια είχαν ήδη νοικιαστεί, οι σπόροι είχαν αγοραστεί και οι φυτεύσεις είχαν ήδη αρχίσει μέχρι το τέλος Μαρτίου, άρα είναι αργά για κάτι τέτοιο. Παρ’ όλα αυτά, στην NEPG ελπίζουν ότι στις πέντε χώρες τα καλλιεργούμενα στρέμματα έχουν μειωθεί κατά 5%, που και πάλι δεν είναι αρκετό.