Δυτική Ελλάδα: Πέρυσι τα πορτοκάλια δεν είχαν τιμή, φέτος δεν έχουν ποσότητες

Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Ηλείας, καθώς συνεχίζεται το αρνητικό σερί

Η σημαντική ακαρπία των πρώιμων ποικιλιών εσπεριδοειδών, απόρροια των παγετών που σημειώθηκαν την άνοιξη, χαρακτηρίζει τη φετινή παραγωγή στη Δυτική Ελλάδα, η οποία αναμένεται σημαντικά μειωμένη σε ποσότητα, χωρίς όμως να υστερεί σε ποιότητα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, Ναβαλίνες και Newhall έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά που φτάνει στην περιοχή της Ηλείας ακόμα και το 90%, στην Αχαΐα το 60%, και στην Αιτωλοακαρνανία το 40%. Λίγο καλύτερη εικόνα, αλλά εξίσου προβληματική, παρουσιάζει η παραγωγή Κλημεντίνης.

Με τη συγκομιδή να έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές περιοχές, η απόγνωση επιστρέφει στα βλέμματα των παραγωγών. Τα φετινά πλήγματα έρχονται να προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική τους κατάσταση, αφού και η περσινή χρονιά ήταν πολύ κακή, με τα πορτοκάλια να φεύγουν σε εξευτελιστικές τιμές, λόγω πανδημίας.

Στέρεψε η βασική πηγή εισοδήματος

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Τραγανού «Δίας», Δημήτρης Τσάκωνας, περιγράφοντας την κατάσταση, τόνισε στην «ΥΧ» ότι η παραγωγή των πρώιμων ποικιλιών πορτοκαλιού στην Ηλεία θα είναι μειωμένη από 70% έως και 90%, εξαιτίας του παγετού. «Από την αρχή ως Ομάδα Παραγωγών είχαμε κινητοποιηθεί βλέποντας την καταστροφή να έρχεται, στέλνοντας αναφορές στον ΕΛΓΑ της Πάτρας.

Τον Μάη επισκέφτηκε την περιοχή και ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ, ο οποίος διαπίστωσε τη ζημιά και στη συνέχεια έγινε έγγραφη αναφορά τόσο στα γραφεία στην Αθήνα, όσο και στην περιφέρεια. Η καλλιέργεια εσπεριδοειδών αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος για τους παραγωγούς της περιοχής, και δεν είναι μόνο η σημερινή ακαρπία που τους πιέζει. Και η περσινή χρονιά ήταν πολύ άσχημη, καθώς λόγω του κορωνοϊού η τιμή είχε πέσει σημαντικά.

Αν υπολογίσει κανείς και το υψηλό κόστος της καλλιέργειας, με τα εφόδια, τα λιπάσματα, τα φάρμακα και το πετρέλαιο να έχουν φτάσει στα ύψη, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να συνεχιστεί η καλλιέργεια».

Στο μισό η παραγωγή της Αιτωλοακαρνανίας

Την ίδια κατάσταση περιγράφει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοκαλλιεργητών και Ελαιοκαλλιεργητών Στράτου «Στράτιος Ζευς», Δημήτρης Σιδέρης. Όπως ανέφερε, η καρποφορία είναι μειωμένη κατά 30%-50% σε σχέση με πέρυσι, λόγω του παγετού και των μεταπτώσεων της θερμοκρασίας, που προκάλεσαν ακαρπία.

«Ήδη έχουν ξεκινήσει οι κοπές σε Ναβαλίνα και Κλημεντίνες. Ποιοτικά τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια είναι άριστα, το πρόβλημα στον νομό έχει να κάνει με την ακαρπία και μόνο, αλλά και η περσινή χρονιά για εμάς ήταν απελπιστική, αφού η τιμή πώλησης είχε πτώση της τάξεως του 60% λόγω κορωνοϊού.

Και δυστυχώς το πορτοκάλι, με τέτοιο πλήγμα που υπέστη και με το γεγονός ότι δεν γινόντουσαν εξαγωγές, δεν περιελήφθη στις κορωνοενισχύσεις», τονίζει ο κ. Σιδερής και προσθέτει: «Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει το μεγαλύτερο κομμάτι της εθνικής παραγωγής σε εσπεριδοειδή και φέρνει στη χώρα συνάλλαγμα, ενισχύοντας την οικονομία. Πρέπει να στηριχτεί από την πολιτεία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε τη νέα περίοδο, εκεί που έχει φτάσει το κόστος της καλλιέργειας».